Silloin tällöin tulee joku, joka on keksinyt vaikkapa erittäin mullistavan puhelimen. Eikä tarvita kuin vähän alkupääomaa, ja kohta alkavat rikkaudet. Vallankumoukselliseksi kehutun Saygus-puhelimen piti olla tällainen ihmetuote. Ikävä kyllä puhelinta ei ikinä valmistettu ja sijoittajien rahat haihtuivat taivaan tuuliin.

The Verge kirjoittaa, että Chad Leon Sayers, mies Saygusin takana, on nyt syytettynä Yhdysvalloissa petoksesta. Syyttäjien mukaan hänen toimintansa täyttää pyramidihuijauksen tunnusmerkit.

Sayers ryhtyi huutelemaan uudesta puhelimesta jo vuonna 2006 ja ryhtyi keräämään rahaa sijoittajilta. Vuosien varrella hän onnistui houkuttelemaan mukaan noin 300 sijoittajaa lupauksilla ”välittömästä miljardin dollarin menestyksestä”. Yhteensä rahaa karttui 10 miljoonaa.

Vallankumouksellista menestyspuhelinta ei vain näkynyt eikä kuulunut. Tai näkyi, vilaukselta. Ensimmäinen VPhone-nimen saanut laite esiteltiin vuonna 2010 CES-messuilla, ja se jopa palkittiin innovatiivisuudestaan. Sen koommin sitä ei nähty.

Puhelimen kakkosversiota näytettiin samoilla messuilla viisi vuotta myöhemmin. Myyntiin sen piti tulla samana vuonna, mutta tulematta jäi. Sen ympärille rakennettiin joukkorahoituskampanja, johon osallistuneet voivat odottaa saavansa puhelimet. Yhtään puhelinta ei ikinä toimitettu.

Syyttäjien puheet pyramidihuijauksesta perustuvat siihen, että Sayers on käyttänyt sijoittajien rahoja esimerkiksi ripottelemalla vanhoille sijoittajille uusilta saamiaan rahoja, jotta veteraanit pysyisivät tyytyväisinä. Juuri noin toimii myös puhdasverinen Ponzi-huijari.

Rahoja käytettiin myös siihen, että tyytymättömäksi käyneille sijoittajille maksettiin kipurahoja, jotta he luopuisivat nostamistaan oikeusjutuista. Tukevan siivun saivat luonnollisesti myös juristit. Pari miljoonaa hupeni toimistovuokriin, osa kului vanhojen velkojen maksuun ja erilaisiin henkilökohtaisiin menoihin.