Google ilmoitti vuonna 2019 ostavansa aktiivisuusrannekkeistaan tunnetun Fitbitin 2,1 miljardilla dollarilla. Euroopan unioni antoi yrityskaupalle vihreää valoa joulukuussa 2020, ja nyt kauppa on viimeinkin virallisesti tehty – Google omistaa Fitbitin.

Kaupan toteutuminen on kestänyt yli vuoden päivät, sillä päättäjiä on huolettanut Fitbit-kaupan myötä Googlelle mahdollisesti aukeava pääsy miljoonien käyttäjien aktiivisuus-, terveys-, uni- ja sijaintidataan. Googlen mainosbisnekselle kuvatunlainen data olisi todennäköisesti kullanarvoista.

Sekä Fitbitin toimitusjohtaja James Park että Google-pomo Rick Osterloch painottivat kaupan vahvistamisen yhteydessä, että yritysostossa on kyse ennen kaikkea laitteista eikä datasta.

”Kyse on aina ollut laitteista, ei datasta. Olemme sanoneet alusta asti hyvin selvästi, että aiomme suojella Fitbit-käyttäjien yksityisyyttä”, Osterloch painotti lausunnossaan.

Fitbit-pomo Park on luvannut, että Fitbit-laitteet toimivat myös jatkossa sekä iPhone- että Android-luurien kanssa. Samoin on luvattu yhteensopivuus kolmansien osapuolten palveluiden kanssa.

Olennainen osa yrityskauppaa on ehto, jonka mukaan Google ei saa hyödyntää Fitbit-dataa mainontansa kohdentamisessa kymmeneen vuoteen. Euroopan komissiolla on mahdollisuus jatkaa pannaa myös toiset kymmenen vuotta.