Nasa aikoo lähettää astronautteja jälleen Kuun pinnalle. Artemis-nimeä kantava projekti on saanut maailman kaksi rikkainta miestä, Jeff Bezosin ja Elon Muskin, kilpailemaan siitä kumpi saa avaruusyhtiönsä teknologian Nasan käyttöön.

The Atlanticin mukaan Nasa valitsi viime viikolla Muskin SpaceX:n kehittämään tehtävässä käytettävän kuumoduulin, jolla Kuun pinnalle laskeudutaan. Sopimuksen arvo on 2,9 miljardia dollaria. Bezosin Blue Origin on kuitenkin protestoinut päätöstä ja tehnyt asiasta virallisen valituksen.

Muskin ja Bezosin välinen nokittelu on saanut surkuhupaisia piirteitä Muskin kommentoidessa Bezosin valitusta alatyyliseen sävyyn Twitterissä. SpaceX-pomon tällä viikolla julkaisema twiitti rinnasti Blue Originin rakettien suorituskyvyn erektio-ongelmiin.

Yhtiöillä on myös erilaiset visiot avaruuden valloittamisen tulevaisuudesta. SpaceX pyrkii perustamaan Marsiin siirtokunnan, kun taas Blue Origin visioi keinotekoisen painovoiman avulla koossa pysyviä leijuvia avaruuskaupunkeja. Molemmille Kuun valloitus olisi kuitenkin tärkeä symbolinen voitto.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump asetti miehitetyn kuulennon takarajaksi vuoden 2024 ja tähän pyrkii myös Joe Bidenin hallinto. Artemis-projektissa on tarkoitus saada Kuun kamaralle historian ensimmäinen nainen sekä muu kuin valkoihoinen henkilö.