It-alasta kiinnostuneille naisille suunnattu Ohjelmisto- ja e-business ry:n ja yritysten yhteinen #mimmitkoodaa-ohjelma on kolmessa vuodessa kerännyt mukaan toimintaan 7000 naista. Selvityksen mukaan 40 prosenttia heistä suunnitteleekin koodaamisen innostamina alan vaihtamista.

#mimmitkodaa-ohjelman vaikuttavuusarviointiin saatiin vastauksia 500 osallistujalta.

”Meillä on tietenkin ollut selvä käsitys ohjelman suosiosta koko ajan kasvavien osallistujamäärien ja salamana täyttyvien valmennusten myötä. Halusimme kuitenkin entistä laadukkaampaa ja syvällisempää tietoa siitä, mitä naiset itse ajattelevat, kokevat ja tekevät. Olemme melko mykistyneitä, koska vaikutuksemme naisten elämiin tuntuu niin suurelta”, kuvailee #mimmitkoodaa-ohjelman vetäjä Milja Köpsi kertoo tiedotteessa.

Alanvaihtajien lisäksi yli 40 prosenttia naisista kokee saaneensa nykyisen työnsä kannalta tärkeää uutta osaamista.

Vain runsaat 5 prosenttia ei kokenut saaneensa tapahtumista uutta osaamista. 70 prosenttia kertoi varmasti oppineensa uutta työpajoissa ja muissa ohjelman tapahtumissa.

Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja sekä Enston omistaja ja hallituksen jäsen, kasvatustieteiden tohtori Marjo Miettinen on tuloksiin tyytyväinen.

”Ohjelmistoala kasvaa vuosi toisensa jälkeen, ja tarvitsee kipeästi lisää osaajia. Selvityksen kertomat luvut alanvaihtajista ovat softa-alalle todella lupaavia. Alan vaihtaminen pitää nähdä oman osaamisen kehittymisenä. Koskaan ei ole liian myöhäistä”, Miettinen kommentoi.

Miettinen korostaa, että koodausopit ovat portti moneen muuhun työhön. Digitalisoitumisen myötä taidot tulevat olennaisemmiksi alalla kuin alalla.

”Suomalaisittain tärkeä muutos on, että pitkän matematiikan kirjoittajista on ensi kertaa suurin osa naisia, eli 20 prosenttia enemmän kuin aiempina vuosina. Tämä tarkoittaa sitä, että naisilla on entistäkin enemmän potentiaalia niin ohjelmistoalalle kuin ylipäänsä teknologia-aloille. Mitä enemmän saamme nämä jo valmiiksi potentiaaliset naiset todella innostettua teknologian pariin on Suomelle kansallisestikin aivan ykkösluokan kysymys, ja #mimmitkoodaa on tehnyt tässä upeaa työtä”, Miettinen päättää.