Kaiken hyvän ja hyödyllisen lisäksi internet on pitkään ollut myös synkkä ja haiseva kuralammikko, johon ei missään nimessä kannata sukeltaa pää edellä ja hyppypaikkaa tuntematta. Tämä vanha viisaus valitettavasti nostaa päätään muun muassa YouTuben tarjonnan kanssa.

Wired nostaa esiin YouTubesta löytyvät lukemattomat Minecraft-aiheiset animaatiot, jotka eivät suinkaan ole aina iloista, nuorillekin sopivaa pelaamista. Videot ja niiden kuvakkeet saattavat sisältää varsin raflaavia aiheita ja kuvituksia, joissa mässäillään muun muassa verellä, väkivallalla ja ulosteilla. Minecraftin lisäksi vastaavaa sisältöä löytyy myös esimerkiksi Among Us -teemalla.

Aivan tavanomainen Minecraft-aiheinen haku tarjoaa pilvin pimein hakutuloksia YouTubessa, mutta hyvin nopeasti vastaan tulee kuvakkeita, joissa esiintyy esimerkiksi bikiniasuisia naisia, aseita, kakkaemojeita, verta ja viittauksia väkivaltaan. Näiden takaa löytyy niin lyhyitä videoita kuin pitkiä livelähetyksiäkin. Onneksi pääsääntöisesti hurjin sisältö löytyy juuri tuosta kuvakkeesta, ja itse videon sisältö on harmittomampaa, mutta poikkeuksiakin on. Koska videot ovat animoituja, saattaa sisältö olla hyvinkin outoa ja irvokasta.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että Minecraft-videot keräävät YouTubessa paljon nuoria katselijoita. YouTubeahan ei ole edes markkinoitu alle 13-vuotiaille käyttäjille, mutta lapsilleen viihdykettä hakevat kiireiset vanhemmat saattavat silti ”aikuisten” YouTubesta sisältöä hakea, ja varsinkin automaattitoisto saattaa nuorten katsojien silmille tarjota epäsopivaa sisältöä, ennen kuin vanhempi sitä edes hoksaa. Monet videoiden tekijät tuntuvat myös erityisesti houkuttelevan laajoja katsojamääriä naamioimalla videoitaan näennäisesti lapsiystävällisiksi.

YouTubella ja lapsille suunnatulla YouTube Kidsillä on tietysti sisältöä valvovat algoritminsa ja ylläpitäjänsä, mutta Wiredin haastattelema asiantuntija kommentoi, että oppivia algoritmeja on helppo jymäyttää ja videot tarvitsisivat enemmän ihmismoderointia kuin mitä YouTube on halukas tai kyvykäs käyttämään.

Wired toteaa yhteenvetona, että eriskummallisten videoiden villein sisältö onneksi on enimmäkseen vain niiden kuvakkeissa, eivätkä häiriintyneet videot onneksi ole löytäneet tietään YouTube Kidsiin. Hurjalta silti tuntuu, että irvokas sisältö on vain parin klikkauksen päässä palvelun etusivulta.