Raspberry Pi -projektissa on edetty koneiden käynnistämiseen.

Korttitietokoneista on moneen. Niiden avulla on toteutettu jos jonkinlaista rakenteluprojektia, ja erityisen hyviä ne ovat erilaisiin iot-ratkaisuihin ja vastaaviin tarkoituksiin.

Mutta voisiko Raspberry Pi:n kaltaisella korttitietokoneella toteuttaa jopa jonkinlaisen käyttökelpoisen tietokoneen, jolla saisi vaikkapa maksettua laskut verkkopankissa?

Toimittaja Kaj Laaksonen päätti kokeilla. Juttusarjassa rakennetaan muutaman kympin Raspberry Pi:n avulla tietokone, jolla hoituvat ainakin tärkeimmät asiat.

Ja katso: kone toimii testissä siinä määrin mallikkaasti, että sellaisen voisi kuvitella asentavansa vaikkapa telkkarin yhteyteen. Asiaan perehtymätön käyttäjä yllättyy kuitenkin siitä, kuinka kehittäjäpainotteisia sovellukset ovat. Rakentaminen vaatii siis pientä perehtymistä aiheeseen.

Tietokoneeseen asennettiin Raspbian-käyttöjärjestelmä, selaimena toimii Chromium.

Eri palvelut toimivat vaihtelevasti. Google Docsin tekstitiedostojen muokkaaminen vaatii vähän odottelua, mutta muitakin vaihtoehtoja on tarjolla. Gmail toimii rivakasti, Facebook tahmaa varsinkin kuvien ja videoiden kanssa varsin paljon (jos kohta selainkäyttö puhelimellakin on hyvällä yhteydellä usein melkoista takkuilua).

Yle yllätti. Videoiden toisto Areenassa nimittäin toimii heittämällä Raspin Chromiumilla. Hetki odottelua alussa, mutta muuten palvelu toimii ongelmitta.

Mitä muuta Raspilla voi tehdä? Lue lisää Raspberry Pi:n valjastamisesta tietokoneeksi.