Samsung julkaisi viime viikolla uudet Samsung Galaxy S20 -puhelimet, joiden hinnat kohoavat yli tuhanteen euroon. Halvin Samsung Galaxy S20 maksaa 1 049 euroa ja kallein Galaxy S20 Ultra 1 399 euroa.

Apple puolestaan julkaisi iPhonestaan 11 Pro -version hintaan 1179 euroa. Toisaalta Applen on huhuttu tuovan markkinoille myös edullisemman mallin, jonka hinta putoaisi noin 400 euroon.

Myös Huawein Mate 30 Pron hintalappu kohoaa Googlen palvelujen puuttumisesta huolimatta tuhanteen euroon.

Maksaisitko 2000 euroa?

Viimeisten kahden tai kolmen vuoden aikana älypuhelinten hinnat ovat nousseet ennennäkemättömällä nopeudella. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan, sillä 1400 euron puhelin ei välttämättä tunnu paljoa 1000 euron puhelinta kalliimmalta, jos sen maksaa kuukausierissä.

Eikä hintojen nousu lopu siihen. Android Police kirjoittaa, että Samsung yrittää uudella 1400 euron Galaxy S20 Ultrallaan selkeästi viedä trendiä kohti 2000 euron hintaisia älypuhelimia.

Kirjoitimme aikaisemmin, että kalleimpien puhelinten ostamisen paras peruste on, että niissä kompromisseja on tehty vähiten. Jos samaan laitteeseen haluaa vedenpitävyyttä, hyvän kameran ja akkukeston, tarkan näytön sekä suorituskykyä, siitä joutuu maksamaan noin tonnin.

Toisaalta tonninkaan hinta ei takaa sitä, että puhelin kestää käyttöä. Esimerkiksi Samsung Foldin seuraaja Galaxy Z Flip on saanut huonot arvostelut näytön naarmuuntumisesta.

Missä kulkee raja?

Jossain tulee kuitenkin kuluttajienkin raja vastaan. Samalla kun hinnat kohoavat, kannattaa ehkä miettiä, onko uuden puhelinmallin tuoma lisäarvo sille asetetun hinnan arvoinen.

Toisaalta yleistyvä trendi vaihtaa harvemmin puhelinta, saa valmistajat nostamaan uusien malliensa hintaa vielä entisestään, Android Police arvioi.

Nähtäväksi jää, missä kohtaa kalliiden älypuhelimien trendi laantuu ja rauhoittaa itse itsensä.