Pelijätti Epic Gamesin sekä puhelinjätti Applen välinen riita ei ota laantuakseen. Nyt Pohjois-Kalifornian tuomioistuimen liittovaltion tuomari Yvonne Gonzalez Rogers päätti Zoomin kautta tehdyssä kuulemisessa, ettei Apple voi estää Epic Gamesia kehittämästä yhtiön Unreal Engineä macOS- ja iOS-ympäristössä, The Register kirjoittaa.

Aikaisemmin Apple on evännyt Epic Gamesilta oikeudet yhtiön iOS- sekä macOS-kehitystyökaluihin.

Päätös on merkittävä, sillä kyseinen pelimoottori on tärkeä peliteollisuudelle. Sen sijaan tuomari ei linjannut, että Applen pitäisi sallia Fortnite-hittipelin palauttaminen App Storeen.

Juuri Fortnite oli näiden kahden yhtiön välisen kiistan alkusysäys. Epic Games on jo pitkään ollut tuohtunut siitä, että Apple vaatii 30 prosentin komission pelaajien tekemistä pelinsisäisistä maksuista.

Epic salli maksujärjestelmän, joka kiertää Applen komission. Protestipäivitys johti välittömiin potkuihin sovelluskaupasta. Poissulkemisen seurauksena iOS-ympäristössä ei ole enää mahdollista pelata Fortnitea lainkaan.

Zoomin kautta tapahtuneessa kuulemisessa tuomari kysyi Applen asianajaja Richard Dorenilta: ”Keskeinen kysymys on tämä: ilman kilpailua, mistä 30 prosentin komissio tulee? Miksi se ei ole 10 prosenttia? 20? Kuinka kuluttaja hyötyy tästä?”

Doren huomioi, että kuluttaja voi itse päättää, ostaako hän Android-puhelimen vai iOS-puhelimen.

Tuomarin antamassa loppulausunnossa todettiin lopulta, että 30 prosentin komissio on ”epäkilpailullinen”. Oikeus ei kuitenkaan odota, että Apple jakaisi palveluitaan ilmaiseksi.

Puolestaan Unreal Enginen kehitystyökalujen rajoittaminen pois iOS-ympäristöstä nähtiin koko peliteollisuutta vahingoittavana ajatuksena.