Maailman kuumimmissa maissa tarvitaan eniten jäähdytysjärjestelmiä, mutta infrastruktuurin puutteiden takia järjestelmiä varten tarvittavaa virtaa ei usein ole. Uusi järjestelmä voi auttaa näissä tilanteissa, sillä se jäähdyttää esineitä ilman sähkövirtaa.

MIT:n järjestelmä perustuu aiempiin tutkimuksiin ja yhdistää evaporatiivista jäähdyttämistä, säteilevää jäähdyttämistä ja lämmön eristämistä. Järjestelmä jäähdyttää esineet jopa 10,5 Celsius-astetta ympäröivää lämpötilaa viileämmäksi ja koostuu kolmesta eri materiaaleista rakennetusta kerroksesta.

Paneeli voidaan asettaa jäähdytettävän esineen, kuten ruokaa tai lääkkeitä sisältävän laatikon päälle tai ympärille. MIT:n mukaan ruoka voi säilyä teknologian avulla jopa 40 prosenttia pidempään erittäin kosteissa olosuhteissa ja kolminkertaistaa varastointiajan kuivemmissa olosuhteissa, New Atlas kertoo. Järjestelmää voidaan käyttää myös esimerkiksi ilmastointilaitteissa käytettävän veden viilentämiseen, jotta laitteisto kuluttaisi vähemmän sähköä.

Järjestelmän pohjakerros on tehty peiliä muistuttavasta materiaalista, joka heijastaa auringonvaloa. Kerros estää auringon infrapunasäteilyä lämmittämästä esinettä. Keskimmäinen kerros on huokoista hydrogeeliä, joka koostuu suurilta osin vedestä. Kun nestemäinen vesi lämpenee, se muuttuu höyryksi ja nousee päällimmäiseen kerrokseen.

Päällimmäinen kerros on aerogeeliä, joka sisältää ilmataskuja polyeteenikolojen sisällä. Vesihöyry ja heijastettu infrapunasäteily kulkevat aerogeelin läpi, mihin jäähdytys perustuu.

Aerogeeli toimii lisäksi eristeenä ympäristön lämmöltä. Geelin tuottaminen on kuitenkin tällä hetkellä erittäin kallista, minkä takia tuotannon kustannuksia pyritään tuomaan alas uusien tutkimusten avulla.

Muut järjestelmän materiaalit ovat helposti saatavilla ja halpoja. Järjestelmän ylläpito hoituu lisäämällä vettä hydrogeeliin neljän päivän välein kuivissa ympäristöissä ja kerran kuukaudessa kosteammissa olosuhteissa.