Televisio on televisio ja näyttö on näyttö, mutta molemmat pystyvät tekemään samoja asioita, vai kuinka? Kuvaahan niissä molemmissa vaan näytetään?

Väärin.

Uusimmissa televisioissa on tekoäly, joka oppii valtavaa määrää kuvia vertailemalla skaalaamaan kuvaa tavallista paremmin 8k-tarkkuuteen. Tämä on vain yksi uusista tv-tekniikan edistysaskeleista.

8k-resoluutio, oppiva skaalaus ja muut telkkareiden uudet ominaisuudet eivät välttämättä tule kuitenkaan heti tietokonenäyttöihin: televisiot ovat nimittäin nykyään kuin hyvin erikoistuneita tietokoneita, kun näytöt ovat pääsääntöisesti melko tyhmiä laitteita sikäli, että ne ottavat kuvaa vastaan ja toistavat sen.

Älytelevisiossa on prosessori ja muistia hoitamassa skaalauksen lisäksi lukuisia älytelevision ominaisuuksia, striimausta, pilvipalveluita ja muita sinänsä ylimääräiseltä tuntuvia ominaisuuksia.

Koska televisiossa on näyttöä enemmän laskentatehoa, voidaan se valjastaa helposti vaikkapa videon ja stillikuvien käsittelyyn, varsinkin kun monissa televisioissa on sitä varten erikoistuneita grafiikkapiirejä.

Näyttöjen kohdalla taas älytelevision ominaisuuksia, kuten tekoälyn hoitamaa oppivaa skaalausta voi tehdä pikemminkin näytönohjaimessa kuin näytössä.

Mikrobitti käsittelee näyttöjen ja televisioiden tekniikan eroja laajasti artikkelisarjassaan. Eri osissa perehdytään muun maussa input lagiin ja virkistystaajuuden merkitykseen.