Taipuisat näytöt ovat yksi elektroniikka-alan isoista tutkimuksen ja kehityksen kohteista. Taipuvanäyttöisiä puhelimia on jo olemassa, ja teknologialle löydettäneen lisää käyttöä lähivuosina niin kuluttajaelektroniikan laitteissa kuin kokonaan uusissa sovelluksissa, esimerkiksi puettavassa elektroniikassa.

Taivutettavien näyttöjen materiaalit ovat useimmiten muovipohjaisia, mutta nyt kiinalaiset tutkijat Nanjingin teknillisestä yliopistosta ovat kehittäneet pykälää ekologisemman vaihtoehdon. Tämä prototyyppiasteen paneeli ei ole vielä varsinainen näyttö, vaan valoa säteilevä kalvo.

Uudessa taivutettavassa paneelissa pohjamateriaalina on kalan suomuista uutettu gelatiini. Yhdessä nanokokoisten hopealankojen kanssa se muodostaa liki läpinäkyvän komposiitin, joka hohtaa valoa vaihtovirtaan kytkettäessä.

Koska gelatiini on vesiliukoista, myös valoa hohtava kalvo liukenee veteen. 60 asteen lämpötilassa tämä tapahtuu muutamassa sekunnissa. Kalansuomunäyttö myös maatuu nopeasti, 3–4 viikossa.

Vaikka käyttötarvikkeiden vesiliukoisuus onkin ensi sijassa vakava haitta, tämä ominaisuus voi kuitenkin avata mielenkiintoisia sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi erikoistehosteissa.

Wei Huangin johtaman tutkimusryhmän keksinnöstä kertoi American Chemical Societyn lehdistötiedote. Tätä uutista varten käytettiin tietoa myös tutkimusartikkelin tiivistelmästä ACS Nano -lehdestä; itse artikkeli ei ole kuitenkaan vapaasti luettavissa.