Kaliforniassa astui tammikuussa 2020 voimaan uusi laki. CCPA eli California Consumer Privacy Act antaa kuluttajille oikeuden vaatia datanvälittäjiä kieltämään tietojensa kerääminen. Datanvälittäjiä on kuitenkin satoja, joten ihmisvoimin urakka olisi valtava. Niinpä tarjolla on nyt asian hoitava robotti, Fortune kertoo.

Robottilakimiehen on kehittänyt startup nimeltä DoNotPay. Digital Health -palvelu ottaa automaattisesti yhteyttä yli sataan datanvälittäjään ja vaatii niitä poistamaan kaikki robotin päämiestä ja tämän perhettä koskevat tiedot. Digiterveyspalvelusta pääsee myös näkemään mitä tietoja mikäkin yhtiö on kerännyt. Mikäli datanvälittäjä ei pyynnön saatuaan ryhdy toimeen, osaa tekoälylainoppinut myös aloittaa oikeusprosessin CCPA:ta rikkonutta yritystä vastaan.

Hintaa palvelulla on kolme dollaria kuukaudessa. Samaan hintaan saa käyttöönsä myös muut robottiasiantuntijat, jotka voivat esimerkiksi riidellä parkkisakoista tai vaatia korvauksia lentokoneen huonosti toimineesta langattomasta verkkoyhteydestä. Listalla on myös Robo Revenge -palvelu, joka vetää robottisoittopalvelut oikeuteen häirinnästään.