Langattomalla teknologialla voi tehdä nykyään paljon muutakin kuin viestiä. Sitä voi käyttää jopa sykkeen mittaamiseen tai tunteiden tunnistamiseen, toiselta puolelta seinää.

Huippuyliopisto MIT:n tutkijat ovat kehittäneet radiotekniikkaan perustuvan ”tutkan”, jolla on mahdollista nähdä seinän ja ihon läpi, IEEE Spectrum kirjoittaa.

”Mietimme aluksi, että kyllähän wifi-yhteydenkin saa toimimaan, vaikka reititin olisi toisessa huoneessa, ei se voi olla niin vaikeaa”, laitteen yksi kehittäjistä, MIT:n tutkija Fadel Adib kertoo.

Tutkijaryhmä päätyi lopulta hyödyntämään tutkassaan monen eri teknologian yhdistelmää kuten radioaaltojen heijastusta, erilaisia antenneja, koneoppimista sekä merivalvonnassa käytettävää isar-tutkaa.

He onnistuivat kehittämään laitteen, joka paikantaa ihmisen seinän takaa. Laitteella näkee miten ihminen seinän takana liikkuu ja missä asennossa hän on. Sillä voi myös kartuttaa ihmisen sykkeen, lämpötilan ja hengityksen.

Sykkeestä voidaan johtaa tulkintoja ihmisten tunteista. Kun tunteet vaihtelevat, myös ihmisen sykkeessä tapahtuu millisekunnin pituisia vaihteluita.

Laitetta voidaan Adibin mukaan hyödyntää kodeissa esimerkiksi säätämään kodin lämpötilaa kehon mukaan tai valvomaan vanhusten vointia.

Tutkijajoukko on vienyt tuotteen prototyypit Emerald-yhtiön kautta 200 kotitalouteen kokeiluun. Se suunnittelee tuotteen hyödyntämistä älykotien lisäksi ainakin vanhusten- ja lastenhoidossa.