Näissä merkeissä YTK-yhdistys ja e-urheiluorganisaatio Kova ovat aloittaneet yhteisen kampanjan, jonka tarkoituksena on tuoda lisää näkyvyyttä kilpapelaamiselle ja striimaamiselle ammattina.

Hankkeen merkeissä YTK sekä Kova seuraavat CS:GO-pelaaja Lauri ”Pietola” Hietalan sekä striimaaja Teemu ”Spamned” Rissasen elämää. Tarkoituksena on tutustua siihen, mitä nämä kaksi ammattilaista oikein tekevä työkseen. Heidän matkaansa seurataan Ammattina Esports -sivustolla.

Sivustolla kerrotaan, että Rissaselta löytyy sekä ict-asentajan että sähkö- ja automaattiasentajan tutkinto. Tästä huolimatta hän on keskittynyt parin vuoden ajan pelaamisen striimaamiseen. Rissanen kertoo vetävänsä tiukan linjan perheen ja työn välillä.

”Yksittäinen suurin asia koskee Mini-Spämiä [Rissasen lapsi]. Kerron kyllä hänen meiningistään jos joku kysyy, mutta esimerkiksi nimeä tai tunnistettavaa kuvaa ei ole missään. Mä kunnioitan häntä niin paljon, enkä halua, että mun ura vaikuttaa hänen elämäänsä mitenkään missään vaiheessa”, Rissanen kertoo sivustolla.

Puolestaan Hietala aloitti kilpapelaamisen täyspäiväisenä ammattina syksyllä 2019. Hänellä on taustalla liiketalouden ammattikorkeakouluopintoja.

Hietala kertoo sivustolla, että iso osa kilpapelaajista toimii toiminimiyrittäjinä, jollainen hän myös itse on.

”Tässä on hyviä etuja, saan esimerkiksi pelaamiseen liittyvät hankinnat laitettua verovähennyksiin. Toki myös oma koulutus tukee tätä, niin ymmärtää vaikka juuri sen, mihin kannattaa esimerkiksi verotuksessa kiinnittää huomiota.”

Ammatikseen pelaavat tai striimaavat ovat havainnollinen esimerkki siitä, että niiden asioiden ympärille, joihin ihmiset haluavat aikaansa käyttää, syntyy uusia työpaikkoja ja ammatteja, kertoo YTK-Yhdistyksen johtaja Ilona Kangas hankkeen tiedotteessa. Hänen mukaansa on hyvä muistaa, että pelaamista harrastava nuori ei välttämättä ole hankala teini, vaan mahdollisesti työelämään harjaantuva nuori.