Yhdysvaltain viestintäviranomainen FCC päätti torstaina odotetusti internetliikenteen tasa-arvon takaavien säännösten kumoamisesta. Päätöksen ajoi läpi Donald Trumpin nimittämä FCC:n johtaja Ajit Pai. Nyt kumotut säädökset astuivat voimaan vasta 2015.

Uusien sääntöjen puitteissa operaattorit voivat priorisoida liikennettä eli tarjota ohituskaistoja, kuristaa liikennettä ja jopa estää liikenteen, jos ne niin haluavat. Ainut vaatimus on, että operaattoreiden on kerrottava julkisesti, millaisia käytäntöjä niillä on voimassa.

Mitä neutraliteetin vaatimuksen kumoamisesta sitten seuraa? Päätöksen vaikutuksista on tehty erilaisia arvioita.

Ensinnäkin amerikkalaisoperaattoreiden valta lisääntyy merkittävästi suhteessa nettipalveluiden tarjoajiin kuten Googleen, Facebookiin tai Netflixiin.

Operaattorit voivat halutessaan vaatia asiakkailtaan lisämaksua liittymästä, jossa Netflixin sulava toiminta ja hyvän kuvanlaatu on taattu. Samalla edullisempaan hintaan voisi katsella elokuvia operaattorin omasta palvelusta. Amerikkalaisoperaattoreilla on läheiset suhteet joidenkin sisältöpalveluiden kanssa tai ne jopa omistavat sisältöyhtiöitä.

Esimerkkinä kilpailun rajoittamisesta jättioperaattori AT&T esti aiemmin Applen FaceTime-palvelun käytön, sillä se koki dataa käyttävät puhelut uhaksi omalle puhelinliiketoiminnalleen.

Operaattorit voivat myös sälyttää maksut palveluiden kontolle eli Google joutuisi maksamaan esimerkiksi operaattoreille lisämaksua, jotta sen käyttäjät pääsevät lukemaan sähköpostinsa.

Googlen, Amazonin tai Applen talous ei kaatuisi lisämaksuihin, mutta internetin tietullit voivat muodostua liian korkeaksi kynnykseksi uusille yrittäjille. Se vahvistaisi nykyisten jättien valta-asemaa ja heikentäisi uusien palveluiden syntymahdollisuuksia.

Pahimmillaan internet voi sirpaloitua entisestään, jos operaattorit päättävät pystyttää netin täyteen tullimuureja ja amerikkalaisjätit muokkaavat bisneksensä toimimaan niiden ympärillä. Se voisi vaikuttaa myös suomalaisiin netinkäyttäjiin.

Muutoin vastaavia muutoksia ei ole Euroopassa näköpiirissä. EU:n lainsäädäntö takaa nettiliikenteen tasa-arvon kohtalaisen hyvin. Lisäksi toisin kuin Yhdysvalloissa, valtaosalla suomalaisista on mahdollisuus vaihtaa operaattoria, jos yksi yrittäisikin rajoittaa yhteyksiään.