Tartuntatautien ja sosiaalisten muotien, kuten mielipiteiden ja internetmeemien, leviäminen noudattaa samanlaista matemaattista mallia vieläkin tarkemmin kuin tähän asti on tiedetty. Näin kertoo uusi Nature Physics -lehdessä julkaistu tutkimus, josta uutisoi Phys.org.

Tautien ja sosiaalisten ilmiöiden vertailu sinänsä ei ole mitenkään uusi konsepti, mutta niiden leviämisessä on joitakin eroja, jotka ovat vaikeuttaneet analogioiden tekemistä. Tärkein ero koskee sitä, miten useat tartunnan lähteet vaikuttavat.

Meemi tai mielipide tarttuu huomattavasti tehokkaammin, jos sen kuulee kymmeneltä tuttavalta kerran, verrattuna siihen, että sen kuulisi yhdeltä ja samalta tuttavalta 10 kertaa: useiden ihmisten ”todistus” saa meidät vakuuttuneeksi.

Sen sijaan virusten ja bakteerien leviäminen on yksinkertaisempaa eikä tällaista sosiaalista vahvistusta havaita. ”Ei ole suurtakaan väliä, yskiikö päällesi yksi ystävä 10 kertaa vai kymmenen ystävää kukin kerran”, täsmentää tutkimuksen johtaja Laurent Hébert-Dufresne Tiville sähköpostitse. Hébert-Dufresne toimii verkkoteorian professorina Vermontin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Tutkimusryhmä kuitenkin havaitsi, että yllä kuvailtu ero koskee vain tilannetta, jossa leviämässä on vain yksi tauti. Jos tauteja on liikkeellä useita, kuten tosimaailmassa lähes aina on, useille tartunnan saaneille ihmisille altistuminen vaikuttaa asioihin.

Yksinkertaistaen voidaan kuvailla, että liikkeellä on yhtä aikaa nuhaa ja koronavirusta. Samanaikaisessa altistuksessa altistuksessa korona ei välttämättä tarttuisi, mutta jos nuha on tarttunut ensin ja ”kohdehenkilö” on sairastanut nuhan ennen koronaa, se heikentää immuunijärjestelmää ja lisää uuden tartunnan todennäköisyyttä.

Edellinen pelkistetty tapahtumakuvaus ei tietenkään riitä todistamaan sitä tutkimustulosta, että useiden yhtäaikaisesti leviävien tartuntatautien kuvaamiseen voidaan käyttää meemien leviämisen matematiikkaa.

Se, että Hébert-Dufresnen tutkimusryhmä kykeni tämän osoittamaan, on alan tutkijoille iloinen uutinen. Meemimalli näet antaa mahdollisuuden kuvailla tautien leviämistä yksinkertaisemmalla tavalla.

”Perinteiset standardimallit toisiinsa vaikuttavista tartuntataudeista muuttuvat mielipuolisen monimutkaisiksi, jos ne yrittävät huomioida kaikki mahdolliset vuorovaikutukset”, Hébert-Dufresne toteaa Tiville.

Tutkijat havaitsivat myös, että sosiaaliset ilmiöt ja tartuntataudit voivat vaikuttaa toistensa leviämiseen monimutkaisin tavoin. Rokotevastainen kansanliike on tästä yksi esimerkki: sen syntymiseen ovat vaikuttaneet salaliittoteorioiden lisäksi myös epäonnistuneet rokotteet. Rokotteiden väliin jättäminen kuitenkin tehostaa tautien leviämistä.