Teknoalan yrityksillä ei ole varaa jättää täyttämättä tarpeellisia työpaikkoja edes silloin, kun konttorit ovat kiinni.

Koronaviruksen takia suuri osa teknoväestä työskentelee kotona, eikä vain Yhdysvalloissa vaan kaikkialla maailmassa. Amerikkalaiset it-jätit aloittivat tämänkin muodin ensimmäisinä, kun Amazon, Microsoft, Facebook, Twitter ja Google sekä monet muut määräsivät jo kuun alussa kaikki kynnelle kykenevät pysymään kotona.

It on toimialana sikäli hyvässä asemassa, että muihin verrattuna tällä alalla on jo pitkään tehty etätyötä, joten kotikonttoreihin siirtyminen on aiheuttanut vähemmän päänvaivaa kuin muualla.

Tilanne hieman muuttuu silloin, kun firmoissa tarvitaan uutta työvoimaa – joka ei suinkaan vähene poikkeusoloissa. Uusien henkilöiden värvääminen ja perehdyttäminen etänä tuo varmasti myös it-johtajille uudenlaisia ongelmia.

Etätyö itsessään lisää teknologiaratkaisujen tarpeita sekä hyvinä että huonoina aikoina. Bisnesten epävarmuus kasvattaa varmasti sopimusväen kysyntää työmarkkinoilla. Sanalla sanoen etätyöt tai epävarmuus eivät saa olla esteitä teknotiimien jatkuvalle kehittämiselle ja parhaimpien lahjakkuuksien palkkaamiselle.

Rekrytoinnin tahti on it-alalla nopeutunut jo ennen koronaviruksen aikoja. Tehokkaimmin toimivat yritykset tekevät myös värväyksessä päätöksiä nopeammin kuin muut. Seuraavassa Cio.com tarjoaa joitakin vinkkejä siitä, miten yritykset kykenevät varmistamaan oikeiden osaajien palkkaamisen silloinkin, kun konttorit ovat kiinni.

Testaa myös hakijan it-taidot etänä

Nykytilanne vähentää entisestään henkilökohtaisten työpaikkahaastattelujen tarvetta. Video- tai puhelinhaastattelut ovat hyvä tapa korvata kasvotusten tapaamisia, joita voi muutenkin olla vaikea järjestää vaikkapa liikkumisrajoitusten takia.

Sovelluksia videoyhteyksien hyödyntämiseksi riittää, aina Skypestä WebExiin ja Workplaceen. Kannattaa muistaa sekin, että myös hakijoiden it-taitoja voi testata erilaisten alustojen kautta etänä.

Pidä prosessit lyhyinä

Liian moni firma edellyttää yhä liian pitkiä haastattelukierroksia. Kolmen tai neljänkin kierroksen haastattelut turhauttavat sekä hakijoita että yrityksiä. Kandidaatit menettävät kiinnostuksensa ja firma menettää lahjakkuuksia.

Varsinkin sopimusväkeä ja keikkatyöntekijöitä pitäisi pystyä värväämään yhden haastattelun perusteella. Pysyvästi palkattaville tilanne on tietysti erilainen, ja heitä kannattaakin haastatella pidempään ja tarkemmin.

Rekrytoinnissakin pätee se tosiasia, että mitä kauemmin asioita pyöritellään, sitä vaikeampaa tehtävässä on onnistua. Sitä paitsi kilpailijatkin tietävät pitää oman rekrytointinsa lyhyen kaavan prosesseina.

Ja jos hakija ei tunnu heti sopivalta, pitää uskaltaa siirtyä seuraavaan kandidaattiin. Työntekijätkin arvostavat sellaista työnantajaa, joka ei hannaile päätösten kanssa.

Perehdytä etänä

Varsinkin nykytilanteessa yhä useampi it-ammattilainen paiskii töitä kotikonttoristaan, ja tämä on entistä todennäköisempää myös uusille työntekijöille. Siksi heidät kannattaa alusta pitäen opettaa toimimaan kotoa käsin.

Nykyteknologia mahdollistaa uuden työntekijän perehdyttämisen etänä. Jopa ensimmäisenä työpäivänä allekirjoitettavat sopimukset voidaan siirtää turvallisten sähköpostiyhteyksien kautta.

Videoyhteydet ja -konferenssit ovat hyvä tapa tutustuttaa uusi työntekijä tiimin muiden jäsenten kanssa.

Koronavirus muuttaa varmasti bisnesten totuttuja käytäntöjä, myös olojen palautuessa ennalleen. Teknologian tarjoamista mahdollisuuksista kannattaa repiä kaikki hyöty irti, ja nimen omaan oikeiden it-lahjakkuuksien löytämisessä. Poikkeustilan jälkeen uutta työvoimaa tarvitaan kuitenkin – ja vieläpä nopeasti.