Suoratoistopalveluita voi käyttää nykyään helposti puhelimella, tabletilla tai läppärillä. Miksi jotkut haluavat ostaa erillisen mediatoistimen? No, pitkän telkkarisarjan katsominen on aika paljon mukavampaa isolta tv-ruudulta kuin niska kyyryssä könöttämällä.

Mediatoistimia on lukuisia erilaisia. Osalla voi vain heijastaa toisen laitteen ruudun isommalle näytölle, monipuolisimpia niistä voi käyttää jopa pelikoneina.

Muissakin ominaisuuksissa on eroja: esimerkiksi Chromecast (testattu Mikrobitissä) on hintaansa nähden mainio mediasoitin telkkariin kytkettynä, mutta äänentoiston osalta se on vaatimaton eikä hallitse muun muassa Dolby Atmos -ääniä lainkaan.

Mikrobitti testasi hiljattain kärkipään mediatoistimia. Apple TV 4K ja NVidia Shield TV Pro tunnetaan maailmalla tämän hetken laadukkaimpina ja monipuolisimpina mediasoittimina. Molemmat on rakennettu nimenomaan median suoratoistoon niin laadukkaasti kuin tällä hetkellä on mahdollista. Molempien ohjehinta on yli 200 euroa. Lue testi tästä linkistä.

Halvemmallakin pääsee. Suomessa vielä vähän tunnettu Roku irtoaa halvimmillaan noin 25 dollarilla, tarjouspäivinä vieläkin edullisemmin. Rokun kautta televisioon aukeaa aivan käsittämätön määrä erilaisia videopalveluita, joista täälläpäin maailmaa ei ole kuultukaan. Lue testi tästä linkistä.

Halvimmillaan Roku-maailmaan pääsee parillakympillä, mutta kaiken palvelusta saa irti käyttämällä noin satasen hintaista Roku Ultra -boksia. Kuva- ja äänistandardien osalta se tarjoaa perus-Rokua enemmän. Lue testi tästä linkistä.

Aiemmin olemme testanneet muun muassa edellisen sukupolven Nvidia Shield TV:n ja Apple TV:n sekä nipun muita mediatoistimia: Xiaomi Mi Box, Samsung UBD-M9500, OTT R-TV Box, Asus VivoStick PC, Google Chromecast Ultra, Odroid C2 + LibreElec, Raspberry Pi 3 + Osmc, IntBox Q8 OTT Tv Box, Qnap TS-251A-2G sekä MiraScreen.

Laatu maksaa. Tämän hetken kärkilaitteita ovat Nvidian ja Applen lippulaivastriimaajat.