Dota 2 on yksi maailman suosituimmista esports-peleistä, ja sen turnauksissa ei säästellä kustannuksissa eikä palkinnoissa.

Dota 2:n vuosittainen mestaruusliiga The International tuotti elokuussa myös kaksi suomalaista miljonääriä: OG-tiimissä kisanneet Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen saivat siivunsa 11 miljoonan dollarin eli noin 9,5 miljoonan euron pääpalkinnosta.

Taavitsainen kohosi voiton myötä myös suomalaisten urheilijoiden – sekä perinteisten hikilajien että uudemman e-urheilun – tulokärkeen. Miehen verotettavat ansiotulot vuodelta 2018 olivat noin 1,7 miljoonaa euroa, kertovat tuoreet verotiedot.

Saman tiimin Vainikka nosti sen sijaan ansiotuloja viime vuodelta vain noin 58 000 euroa. Eron selittää se, että Vainikka maksaa itselleen tuloja omasta osakeyhtiöstään JerAxista, joka teki viime vuonna noin 1,9 miljoonan euron liikevaihdon ja melkein saman summan voittoa.

Kummallakaan ei ollut pääomatuloja.

Yle tietää kertoa, että Taavitsainen onnistui keräämään myös melkein miljoonan veromätkyt: hän joutuu maksamaan verottajalle takaisin 934 402 euroa.

Vainikan lasketaan tienanneen esports-urallaan tähän mennessä jo melkein 6,5 miljoonaa dollaria eli noin 5,83 miljoonaa euroa yhteensä 64 turnauksesta. Tänä vuonna hänen lasketaan leiponeen jo yli 3 miljoonan dollarin voittosumman eli enemmän kuin vuonna 2018.

Tulemme siis todennäköisesti näkemään Vainikan myös vuoden kuluttua julkaistavien verotietojen kärkisijoilla.

Dota 2 on leiponut aiemminkin miljonäärejä. Lasse ”Matumbaman” Urpalainen oli samaisessa The International -turnauksessa vuoden 2017 voittajajoukkueessa ja päätyi Suomen esports-tulokuninkaaksi 1,8 miljoonan euron osuudellaan. Nyt Urpalainen sijoittui turnauksessa Team Liquidin kilpailijana neljänneksi. Sekin riitti siivittämään hänen tulonsa vuonna 2018 peräti 728 905 euroon.

Muita maailmanlaajuisesti rahakkaita pelejä ovat viime vuosina olleet muun muassa Fortnite, Starcraft 2, CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive), Hearthstone ja League of Legends.

Niistä muut suomalaiset pärjäsivät vuonna 2018 esimerkiksi Starcraft 2:ssa, jossa Joona ”Serral” Sotala tienasi ansiotuloja 238 755 euroa; CS:GO:ssa, jossa Aleksi ”Allu” Jalli ansaitsi 71 149 euron ja Miikka ”SuNny” Kemppi 94 769 euron ansiotulot; sekä Hearthstone, jossa Janne ”Savjz” Mikkonen ansaitsi 122 192 euron ansiotulot.

Mikrobitti on seurannut esports-skeneä vuosien ajan. Lue tästä jutusta, mitä kilpapelaaminen vaatii ja millaisia uhrauksia pelaajat joutuvat tekemään, sekä tästä artikkelista, mitä peliturnauksien kulissien takana tapahtuu.

Lue myös: