Levy-yhtiö Sony BMG:n entinen toimitusjohtaja Per Sundin sekä yksi Pirate Bayn perustajista, Peter Sunde, ovat yhtä mieltä siitä, että ilman Pirate Bayn markkinoille aiheuttamaa kaaosta Spotify ei olisi koskaan kasvanut nykyiseen loistoonsa.

90-luvun lopussa piraattien suosiossa ollut Napster kiehtoi Spotifyn perustaja Daniel Ekia. Napsterin kautta saattoi ladata ja kuunnella miljoonia musiikkikappaleita ilmaiseksi, ilman lupaa tekijänoikeuksien omistajilta.

Ek halusi luoda jotain vastaavaa, mutta silti täysin erilaista. Lopulta syntyi Spotify, jonka tarkoituksena oli tarjota käyttäjille kaikki näiden haluama musiikki. Samalla täytyi kuitenkin huolehtia siitä, että artistit eivät jää nuolemaan näppejään.

Mutta miten saada levy-yhtiöt kiinnostumaan ideasta, joka oli tuolloin vasta lapsenkengissään? Sundin antaa ymmärtää ruotsalaisen Breakit-julkaisun haastattelussa, että ilman Pirate Bayta ei Spotify olisi koskaan saanut taivuteltua levy-yhtiöitä allekirjoittamaan yhteistyösopimuksia.

Apuun riensi piraattisivusto Pirate Bay. Musiikkia erittäin laittomasti ja vapaasti tarjonnut palvelu käytännössä pakotti levy-yhtiöt harkitsemaan kantaansa uudelleen. Satojen potkujen ja tulovirtojen romahtamisen seurauksena artistien ja levy-yhtiöiden täytyi pohtia uusia tapoja tienata, ja Spotify tarjosi tällaisen tavan.

”Mikäli Pirate Bayta ei olisi ollut olemassa eikä se olisi aiheuttanut kaaosta markkinoilla, en usko, että Spotify olisi koskaan nähnyt päivänvaloa. Palvelu ei olisi saanut haluamiaan lisenssejä [musiikintekijöiltä ja levy-yhtiöltä]”, Sundin uskoo.

Viranomaisten Pirate Bay -ratsia vuonna 2006 oli omiaan aktivoimaan tiedostojen jakamista kannattavat piraatit Ruotsissa. Tuhansia ihmisiä kerääntyi Tukholman kaduille osoittamaan mieltään Pirate Bayn puolesta.

Yleinen ilmapiiri tarjosi Sunden mielestä Spotifylle todellisen mahdollisuuden. Ilman Pirate Bayn ympärillä vellonnutta julkista keskustelua ei palvelu olisi koskaan kasvanut nykyiseen asemaansa, hän uskoo Sundin tavoin.

Otollisen ilmapiirin lisäksi Pirate Bay tarjosi Spotifylle myös toisenlaisia toiminnan edellytyksiä. Palvelu muun muassa sisälsi musiikkia yhtyeeltä, joka tarjosi kappaleitaan Pirate Bayssa tavallisten jakelukanavien sijaan. On vain yksi mahdollinen paikka, jonka kautta kyseinen musiikki oli Spotifyihin tiensä löytänyt, TorrentFreak vihjaa.

”Joskus minusta tuntuu, että olisin ansainnut 10 – 30 prosenttia Spotifysta kiitokseksi”, sanoo Sunde, jonka kontolla on yhä miljoonien kruunujen vahingonkorvaukset Pirate Bayn toiminnasta.