Miltä näyttäisi Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus Mona Lisa lavastettuna uudelleen – siten, että valokuvassa poseeraa alkuperäisen mallin Lisa del Giocondon (o.s. Gherardini) jälkeläinen? Entä Napoleonin muotokuva siten, että kuvassa on Napoleonin jälkeläinen?

Brittiläinen taidevalokuvaaja Drew Gardner on ryhtynyt täsmälleen tällaiseen hankkeeseen. The Descendants -projektissa (suom. ”jälkeläiset”) hän on lavastanut uudelleen 15 vanhaa muotokuvamaalausta ja -valokuvaa. Hankkeesta uutisoivat muun muassa Daily Mail ja valokuvasivusto Petapixel.

Mona Lisa -maalauksen uudeksi tähdeksi Gardner löysi Irina Guicciardini Strozzin, joka on del Giocondon (1479–1542) tytär 17. polvessa (*). Toisin sanoen lapsenlapsenlapsen lapsenlapsenlapsen lapsenlapsenlapsen lapsenlapsenlapsen lapsenlapsenlapsen lapsenlapsi.

Napoleonia (1769–1821) esittää puolestaan Hugo de Salis, joka on Ranskan keisarin poika 6. polvessa, siis lapsenlapsenlapsen lapsenlapsenlapsi.

Gardnerin valokuvissa niin vaatetus, ilmeet kuin tausta on pyritty toistamaan mahdollisimman uskollisesti. Useimmissa kuvissa – joskaan ei kaikissa – myös jälkeläisen kasvonpiirteet muistuttavat varsin hyvin alkuperäistä mallia.

Mona Lisan ja Napoleon-muotokuvan lisäksi Gardner on lavastanut muun muassa Napoleonia vastaan sotineen brittiamiraali Horatio Nelsonin (1758–1805) muotokuvan. Mainittuja kolmea ja kaikkia muitakin muotokuvia voi katsella esimerkiksi Petapixelin sivuilla tai Gardnerin omassa portfoliossa.

(*) HUOM: Gardner ja Petapixel ilmoittavat Strozzin sukulaisuuden del Giocondoon muodossa ”15th great granddaughter”. Ilmauksessa numero viitannee ”great”-sanojen määrään. Esimerkiksi Napoleonin tapauksessa termi ”great, great, great, great grandson” on tiivistetty muotoon ”fourth-great grandson”. Sukupolvia on siis 2 enemmän.