Tuottoisat bitcoin-kaupat voivat johtaa ikäviin seurauksiin, jos ei huolehdi niiden jälkeen veronmaksuun liittyvistä velvoitteistaan.

Talouselämä kertoi viime viikolla, että 29-vuotias mies sai tuomion veropetoksesta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa, koska oli jättänyt ilmoittamatta verottajalle 28 000 euron tulot bitcoinien myynnistä.

Virtuaalivaluutasta kuten bitcoinista saadut tulot ovat veronalaisia, ja ne pitää ilmoittaa veroilmoituksella. Veroilmoituksen viimeiset jättöpäivät menivät umpeen viime kuun kuluessa.

Verohallinnon asiakkuusyksikön ylitarkastaja Timo Puiron mukaan viime vuonna virtuaalivaluutalla saadut tulot kannattaa ilmoittaa vielä nyt, vaikka veroilmoitusten määräpäivät ovatkin jo menneet.

”Jos tekee ilmoituksen myöhässä, kun verotus on vielä kesken, niin välttyy ainakin rikosseuraamuksilta. Siihen asti voi ilmoittaa, kun verotus päättyy, mutta hallinnollisia seuraamuksia kuten myöhästymismaksuja voi kuitenkin tulla", Puiro kertoo.

Verotuksen päättymispäivät ovat henkilökohtaisia ja ajoittuvat toukokuun ja lokakuun välille.

”Veropetoksessa on kyse siitä, että ilmoittaa verotusta varten väärän tiedon tai salaa tulot. Mahdolliselta veropetoksen tunnusmerkistön täyttymiseltä ei voi välttyä vetoamalla tietämättömyyteen tuloihin liittyvästä ilmoitusvelvollisuudestaan. Verovelvollisella on selonottovelvollisuus verotuksestaan.”

Monet eivät ilmoita

Verohallinto on aiemmin arvioinut, että esimerkiksi bitcoinin kova kurssinousu viime vuonna ja tänä on voinut johtaa siihen, että monet ovat myyneet omistuksiaan. Useat eivät ole kuitenkaan tehneet ilmoituksia kaupoistaan.

Verottaja arvioi, että virtuaalivaluuttatapahtumista noin puolet tapahtumista jää ilmoittamatta. Analyysi ilmoittamatta jäämistä euromääristä ei ole vielä valmistunut.

Puiron mukaan on ”aivan oleellinen riski” jäädä kiinni siitä, että jättää tekemättä ilmoituksen.

”Keräämme laajalti tietoa. Analysoimme myös ulkopuolisilta saatua tietoa, kuten bitcoinin lohkoketjua. Olemme aikaisempina vuosina tunnistaneet huomattavan määrän virtuaalivaluuttalompakoita. Sitä kautta voimme ymmärtää tapahtumia, jotka näkyvät lohkoketjussa, ja sitä kuka on myynyt ja kuka ostanut.”

Veropetoksesta käräjäoikeudessa tuomitun miehen tuomion asiakirjoista käy ilmi, että Verohallinnon saama tieto virtuaalivaluuttaa koskevasta kaupankäynnistä on perustunut selvitykseen virtuaalivaluuttoja välittävältä suomalaisyhtiöltä.

”Yleisellä tasolla voi sanoa, että tietoja on saatu yrityksistä. Pyydämme niitä aina erikseen. Voimme pyytää ja saada sellaisia tietoja myös ulkomaisista virtuaalivaluuttapörsseistä.”

2 000 ilmoitusta

Puiro kertoo, että yli 2 000 henkilöä on tehnyt ilmoituksen verottajalle viime vuonna virtuaalivaluutasta saadun tulon osalta.

”Ilmoitettu summa on yhteensä melkein 20 miljoonaa euroa voitollisten tapahtumien osalta. Kaikkiaan virtuaalivaluuttojen luovutuksia on ilmoitettu melkein 70 miljoonan euron edestä.”

Puiron mukaan Verohallinto pyrkii auttamaan asiakkaitaan hoitamaan ilmoitukset kuntoon. Verohallinnon verkkosivuilla on niin sanottu First in – First out -laskuri virtuaalivaluutoille.

”Se on apuväline verovelvolliselle virtuaalivaluuttojen mahdollisten voittojen ja tappioiden laskentaan.”