Tieto- ja viestintäteknologia (ict) kuluttaa arviolta jopa kymmenesosan maailman sähköstä, ja sen hiilijalanjälki on suurempi kuin lentoliikenteen.

Energiankulutuksen ennustetaan vain kasvavan erityisesti videosisältöjen kulutuksen myötä. Lisäkuormaa ympäristölle syntyy harvinaisten maametallien käytöstä laitteiden valmistuksessa ja elektroniikkajätteen määrästä.

Aalto-yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimushankkeessa etsitään keinoja vähentää ict:n ympäristövaikutuksia, kertoo Aalto-yliopiston uutinen. Usein digiliikenteen ympäristövaikutus jää myös kuluttajalta piiloon, sanoo Aalto-yliopiston professori Jukka Manner uutisessa.

Toisaalta ict voi myös auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, kun etäpalaverit korvaavat matkustamista ja älykkäät järjestelmät tehostavat teollisuuden prosesseja.

Aalto-yliopisto ja LUT-yliopisto käynnistävät yhteistyöhankkeen, jossa etsitään tapoja vähentää alan negatiivisia ympäristövaikutuksia.

Tutkimuskohteena ovat esimerkiksi datakeskusten ylijäämälämmön hyödyntäminen yhdyskuntien lämmityksessä, resursseja säästävien verkkopalvelujen suunnittelu sekä kuluttajien tietoisuus ict:n ympäristövaikutuksista.

Suomen Akatemia on myöntänyt hankkeelle 1,44 miljoonan euron rahoituksen.

Mikrobitti on analysoinut muun muassa suoratoiston hiilijalanjälkeä ja puhelinten kierrätysmahdollisuuksia.