Mozilla on julkaissut uuden RegretsReporter-selainlaajennoksen, jonka tarkoituksena on kerätä käyttäjiltä tietoa ”harmillisista” YouTube-suosituksista. Projektin tavoitteena on oppia ymmärtämään paremmin YouTuben suosittelualgoritmeja. RegretsReporter on saatavilla Chrome- ja Firefox-selaimille.

Mozilla-pomo Ashley Boydin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jokin ulkopuolinen taho ryhtyy selvittämään YouTube-suosituksia isommassa mittakaavassa. Boydin mukaan YouTube on jäänyt turhankin vähälle huomiolle Facebookin saadessa valtaosan ryöpytyksestä, joka liittyy valheiden ja sopimattoman sisällön leviämiseen.

YouTuben edustaja toteaa palvelun olevan aina kiinnostunut suosittelualgoritmeja koskevista tutkimuksista mutta kyseenalaistaa samalla sen, voiko Mozillan selvitys tuottaa ajankohtaisia ja luotettavia tuloksia. YouTubelta muun muassa varoitetaan tekemästä laajoja johtopäätöksiä ”anekdoottisten esimerkkien” perusteella sekä huomautetaan, että algoritmeja on viilattu viimeisen vuoden aikana yli 30 kertaa kyseenalaisten suositusten kitkemiseksi.

RegretsReporter toimii siten, että käyttäjä raportoi harmitusta aiheuttaneen sisällön ja siihen johtaneet aiemmat suositukset. Videon voi luokitella esimerkiksi valheelliseksi, loukkaavaksi tai muuten vain kummalliseksi.

Mozillan toivoo selainlisäosansa tarjoavan läpinäkyvyyttä siihen, millaiset videosuositukset johtavat esimerkiksi rasistiseen, väkivaltaiseen ja salaliittoteorioita levittävään sisältöön.

Yksityisyys luvataan ottaa huomioon: kerätyt tiedot liitetään satunnaisgeneroituun tunnisteeseen, ei tiettyyn YouTube-tiliin. Mozilla lupaa, että raakadataa ei luovuteta kenellekään ulkopuoliselle ja että tuloksia julkistaessa riski yksittäisten käyttäjien tunnistamisesta minimoidaan kaikin tavoin.