Bitcoinin arvo on viime aikoina huidellut ennätyslukemissa, mutta valuutan arvo on historiansa aikana myös heilahdellut hurjasti. Kun arvon kehityksen jakaa lyhyempiin jaksoihin, sen ennustamiseen tuntuu kuitenkin yllättävästi soveltuvan historiallinen Fibonaccin lukujono, mainitsee talousjulkaisu Fortune.

Lukujonoa bitcoinin arvokehityksen ennustamiseen on onnistunut soveltamaan analyytikko JC Parets, joka tarjoaa tutkimuspalveluaan All Star Charts -sivustolla. Siinä missä historiallinen Fibonaccin lukusarja etenee yhdistämällä kaksi edeltävää lukua (1,1,2,3,5,8,13,21 jne.), on bitcoinin arvossa notkahdusten jälkeiset nousut yhdistäneet aiempien nousujen prosenttilukuja.

Mitä pidemmälle Fibonaccin lukujono etenee, sitä paremmin se toteuttaa kultaista suhdetta, noin 61,8 prosentin nousua. Tämän kultaisen suhteen mukaisesti Parets ennusti menestyksekkäästi vuonna 2017, että bitcoinin arvo ylittäisi ensin 6500 dollaria ja lopulta nousisi yli 7400 dollarin. Seuraavaksi arvo jälleen putosi, mutta ei kuitenkaan alle huippua edeltäneen aiemman pohjalukeman. Tähän uuteen pohjalukemaan tuli seuraavaksi kasvua ensin 62 % ja sitten vielä täydet 100 % aiemmasta huippulukemasta. Kun arvo seuraavassa notkahduksessa pysyi taas edellisen suvantokohdan yläpuolella, oli seuraava nousu jo 262 % edellisistä pohjalukemista.

Laskelmissaan edeten Parets ennusti viime joulukuussa, bitcoinin arvon ollessa 20 000 dollarin lukemissa, että arvo nousisi yli 30 000 dollarin. Kun tämä ennustus toteutui kuluvan vuoden alussa, oli seuraava ennuste 45 000 dollaria, ja se saavutettiin helmikuussa. Kun bitcoin on nyt pysytellyt yli tuon 45 000 dollarin lukeman, on Paretsin seuraava tähtäin yli 70 000 dollarissa.

Tiedossa ei ole, miksi Leonardo Pisalaisen, lempinimeltään Fibonaccin, vuonna 1202 esittelemä lukujono niin hyvin ennustamiseen soveltuu. Paretsin ennustukset ovat kuitenkin toimineet hyvin varsin ailahtelevaisen kryptovaluutan kanssa. Pitkän aikavälin ennustuksia tällä menetelmällä ei kannata tehdä, sillä siinä ei analysoida mitään pidemmän ajan arvomuutoksiin johtavia juurisyitä.

Lisäksi Parets varoittelee, että mikäli arvo nyt putoaa alle 45 000 dollarin, se saattaa romahtaa alemmaksikin, jopa alle 30 000 dollarin.