Raha-asioiden hoidosta on tullut pankkien asiakkaille digitaalinen kokemus. Kuka muistaa enää sitä, milloin tuli viimeksi käytyä oman pankin "kivijalkakonttorissa?"

Kaiken kattava digitalisaatio on pannut vipinää vihonviimeisiinkin perinteisen pankkitoiminnan harjoittajiin. Mobiilipalvelut ovat tulleet jäädäkseen ja tekoälyn kaltaiset uudet teknologiat korvaavat pankeissakin ihmiset eli ennen kaikkea pankkivirkailijat.

Pankkien sopeutumisessa markkinoiden mullistuksiin on eroja. Osa heittäytyy tilanteisiin edelläkävijöinä, osa pankkiireista noudattaa alalle tyypillistä varovaisuutta. Finanssialan viranomaissääntely asettaa omat tarkat puitteet uusien palveluiden kehittämiselle ja innovaatioiden hyödyntämiselle.

Teknologia avaa mahdollisuuksia, eikä finanssiala poikkea tässä muista toimialoista. Itse asiassa pankkisektori on jo muuttunut entisistä kivijalkapankkien ajoista iäksi kohti räätälöityjä, tekoälyvetoisia digitaalisia asiakaskokemuksia. Markkinointihenkisimmät tykkäävät puhua jopa asiakaselämyksistä, vaikka se tuntuu nimen omaan raha-asioiden yhteydessä vähän vieraalta termiltä.

Mahdollisuuksien myötä pankkitoiminnalla on edessä uhkia. Rahalaitokset ovat erittäin houkuttelevia kohteita kyberrikollisille ja muille pahantekijöille. Edellä mainittu finanssivalvonta pitää pankit myös tiukassa otteessaan niin, että alalla voi olla hieman muita vaikeampaa pysyä kärryillä kaikkien teknologisten läpimurtojen kyydissä.

Seuraavassa Cio.com käy läpi eri asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, mihin suuntiin innovaatiot yksityishenkilöiden pankkipalveluja oikein vievät.

Mobiilipankki on tullut jäädäkseen

Asiakkaiden kohentuneet yhteydet ovat yksi suurimmista teknologian pankkeihin tuomista parannuksista. Älypuhelinten ja internetin välityksellä ihmiset voivat hoitaa raha-asioitaan lähes mistä päin maailmaa tahansa, eikä pankin marmoripalatsin fyysisellä sijainnilla ole väliä.

Pankkien kannalta mobiili maailma on tuonut haasteita suurten finanssiyhtiöiden sisäisessä yhteydenpidossa, sanoo mobiilipalveluita tarjoavan Tapadin tietoturva-asiantuntija Ben Rothke.

"Suuret rahalaitokset ovat monimutkaisia instituutioita, joissa eri osastojen välinen viestintä on avainasemassa esimerkiksi antolainaukseen, maksuliikenteeseen, asiakaspalveluun, petosten ehkäisyyn ja viranomaisvalvontaan liittyvissä tehtävissä", Rothke sanoo.

Datan määrä on siunaus ja kirous

Teknologia on mullistanut finanssipäätösten perusteena käytettävän datan määrän. Näin teknologia auttaa asiakkaita tekemään viisaampia ratkaisuja raha-asioissaan.

"Tilitiedot ja -siirrot, lainahakemukset, maksut ja niiden vahvistukset. Kaikki ovat asiakkaiden käytettävissä reaaliajassa ja 24/7 -periaatteella", APS Marketingin vanhempi osakas Adam Stein luettelee datan etuja.

Toisaalta eräät huomauttavat siitä, että liika tieto voi houkutella ihmiset tekemään vähemmän viisaita päätöksiä. Jos finanssialan koukeroita ei tunneta tarpeeksi hyvin, pankkialan dataa on helppo tulkita myös väärin. Sellaista teknologiaa ei ole vielä keksittykään, joka kohentaa laajojen joukkojen tietoutta ja finanssiasioiden lukutaitoa.

Tekoäly mullistaa pankkipalvelut...

Henkilökohtainen pankkipalvelu on tekoälyn ansiosta kypsymässä ennen kokemattomaan kukoistukseen. Uudet teknologiat voivat analysoida ihmisten kulutustottumuksia niin tarkasti, että pankit ja muut finanssialan yritykset kykenevät räätälöimään vaikka jokaisen asiakkaansa henkilökohtaiset tarpeet.

"Tekoäly voi löytää sellaisia tarpeita ja luoda niiden täyttämiseksi tuotteita, joita rahalaitoksissa ei ennen osattu edes ajatella", Accenturen teknosiirtymän johtaja Larry Larmeau huomauttaa.

Hän ottaa esimerkiksi henkilökohtaisesti kohdistetut tarjoukset ja asiakkaille tuunatut lainaehdot sekä finanssialan muut asiakaspalvelut.

"Toisaalta kaikki tämä vaatii myös pankkien oman asiakkuudenhallinnan täydellistä remonttia, ja tässä harva pankki on edes tekoälyn avulla onnistunut", Larmeau sanoo.

... ja tuo lisää turvaa petoksia vastaan

Adam Steinin mielestä tekoälyn voima näkyy pankeissa varsinkin petosten ja identiteettivarkauksien estämisessä. Kaksinkertaisen tunnistautumisen kautta tekoäly auttaa pankkeja myös varmistamaan asiakkaan henkilöllisyyden entistä tarkemmin.

"Sellaiset tekstiviestit, kuten ´yrititkö oikeasti tällaista transaktiota´, nousevat hallitsevaan asemaan, kun tekoäly voi tiedustella asiakkaan tarkoittamia toimeksiantoja yhä tiheämmällä kammalla", Stein uskoo.

Tapadin Ben Rothke huomauttaa siitä, että markkinoilla toimii jo pilvin pimein petoksien torjuntaan erikoistuneita teknofirmoja. Hänen mielestään petosten mahdollisuus muhii nimen omaan reaaliaikaisissa maksuissa, joihin kaikkien huomio kiinnittyy - niin rehellisten toimijoiden kuin roistojenkin katseet.

Teknologia avaa pankkiholvit isoille riskeille

Teknologian huima kehitysvauhti sekä online-ja mobiiliasiakkaiden määrän kasvu pakottaa pankit hoitamaan tietoturvaansa entistä paremmin. Hakkerit ja tummat verkot ovat vain eräitä esimerkkejä tietoturvan uhkista.

"Käyttäjätunnukset ja salasanat ovat hienoja asioita hyökkääjille. Esimerkiksi IDC:n tutkimusten mukaan vain 15 prosenttia pankkien asiakkaista käyttää vahvaa tunnistautumista. Heikot ja helposti arvattavat salasanat jättävät pankkien tietoturvaan huikeita reikiä", Rothke arvostelee kyberturvan huonoa tolaa.

Teknologiapalveluja tarjoavan Everestin CTO Mike D. Kail on samaa mieltä ja varoittaa erityisesti pienempien finanssialan toimijoiden haavoittuvuuksista hakkereiden edessä. "Mobiilipankkien kehittyessä uhkavektoreidenkin määrä on kasvanut", hän sanoo.

Cio.comin jututtamien asiantuntijoiden mielestä teknologia muuttaa nopeasti pankkialaa ja tarjoaa roimasti uusia mahdollisuuksia. Samalla uudet teknologiat vaativat sekä pankeilta että niiden asiakkailta entistä enemmän. Tietoturvasta huolehtiminen on näistä haasteista selkeästi suurin.