Jyrki Jouko Juhani Kasvi (1964–2021) oli suomalaisen kotimikrokulttuurin ja pelijournalismin uranuurtajia. Hän oli nuorena teekkarina perustamassa Mikrobitti-lehteä vuonna 1984 ja mukana toteuttamassa ja ideoimassa uuden perustettavan lehden sisältöä. Hän työskenteli toimittajana myös Prosessori-, Tietokone- ja Pelit-lehdissä ja oli loppuun saakka Tivin kolumnisti.

LUE MYÖS:

Pioneerityössä Mikrobitissä ei ollut mistä katsoa mallia. Mieleenpainuneita Jyrkin kirjoittamia artikkeleita olivat tuon aikakauden legendaariset kotimikroille kirjoitetut ohjelmalistaukset sekä vuosittaiset isotöiset mikrovertailut. Nuo vertailut toivat vapaaseen ja luovaan toimittajan työhön vastapainoksi mekaanista rutiinityötä, joka kuitenkin opetti nuoren toimittajan tuntemaan kuluttajamarkkinat.

Kuluttajien palveleminen oli alusta asti yksi Mikrobitin kulmakivistä, ja Jyrkin tekemä uurastus vertailujuttujen parissa palveli kymmeniä tuhansia kotimikroista kiinnostuneita lukijoita.

Tohtori ja poliitikko

Pyhtääläisen maatyömiehen ja kokin poika valmistui diplomi-insinööriksi 1995 pääaineenaan työpsykologia. Tekniikan tohtoriksi hän väitteli 2003, aiheenaan oppivan operatiivisen organisaation tietotuki.

1990-luvun lopulla Kasvi lähti mukaan politiikkaan, ensin nuorsuomalaisena Espoon kaupunginvaltuustoon. Vihreisiin hän siirtyi vuonna 2000 ja valittiin Vihreiden kansanedustajaksi vuosina 2003–2011 sekä 2015–2019. Hän oli myös puolueen varapuheenjohtaja vuodet 2007–2011 ja toimi muun muassa International Parliamentarians' Association for Information Technology -järjestön puheenjohtajana.

Politiikassa Kasvia arvostettiin yli puoluerajojen hänen asiantuntemuksensa ja sovittelukykynsä ansiosta.

Pudottuaan eduskunnasta vuonna 2011 Kasvi siirtyi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieke ry:hyn tehtävänään luoda avoimen datan foorumi, joka edistää julkisten tietovarantojen avaamista ja hyödyntämistä. Tiekeen hän palasi myös uudelleen osa-aikaiseen työsuhteeseen vuonna 2019 pudottuaan eduskunnasta.

Kasvi kirjoitti kahdeksan tietotekniikkaa ja tietoyhteiskuntaa käsittelevää kirjaa sekä toimi Suomen tieteiskirjoittajat ry:n jäsenlehden Kosmoskynän päätoimittajana. Suomen Getnolife-yhdistys valitsi Kasvin Vuoden nörtiksi 2003 ja Tietotekniikan liitto Vuoden tietotekniikkavaikuttajaksi 2008.

Spontaani kansanliike

Kasvi sairasti virtsarakon syöpää ja siitä kehittynyttä munuaisaltaan panuroteelisyöpää, ja hänet leikattiin niistä kahdesti vuonna 2003. Munuaissyöpä uusiutui vuonna 2018, minkä vuoksi häneltä poistettiin toinenkin, jäljellä ollut munuainen. Häneltä jouduttiin poistamaan myös virtsarakko ja perna. Kasvi kertoi vuonna 2018 odottavansa pääsyä munuaissiirtojonoon ja oli kotidialyysihoidossa.

Kasvi kertoi Uuden Suomen blogissaan 30. tammikuuta 2021, että hänen maksaansa on ilmestynyt etäpesäkkeitä, hoidot oli lopetettu ja hänet oli siirretty saattohoitoon. Kesäkuussa 2021 Kasvi kertoi Mikrobitille ja Tiville antamassaan haastattelussa, että hänen saamansa syöpäsolujen mutaatioihin kohdistuva kahden lääkkeen yhdistelmä toimi ja maksan etäpesäkkeet olivat kutistuneet.

Kalliiden syöpähoitojen rahoittamiseksi syntyi spontaani kansanliike, ja Kasvin elämäntyötä edistämään hänen nimeään kantavan säätiön tukiyhdistys.

Viimeisessä Tivi-lehdelle lähettämässään viestissä Jyrki toimitti lokakuun lehdessä julkaistun kolumninsa. Hän kertoi samalla, että lääkeyhdistelmä oli toiminut erinomaisesti kesän ajan, mutta että tauti oli viimein löytänyt tiensä lääkkeiden ohi. Uuden lääkeyhdistelmän kehittelytyö ei enää ennättänyt Jyrkiä auttaa.

Mikrobitin ja Tivin viimeisessä haastattelussa Jyrki toivoi saavansa muistelmansa kesän aikana valmiiksi. Hän saikin viettää vielä yhden kesän rakkaassa kesäpaikassaan Pyhtäällä ja onnistui myös saamaan elämäkertansa valmiiksi. Se ilmestyy helmikuun alussa.

Jyrki Kasvi oli naimisissa ja hänellä on aikuinen lapsi. Vihreiden tiedotteen mukaan läheiset toivovat yksityisyyttä ja rauhaa surun keskellä.