Gdpr-lyhenteellä tunnettu tietosuoja-asetus nousee yleensä esiin, kun puhutaan yrityksistä ja muista organisaatioista. Ihan heti ei tulisi mieleen, että se voi puraista ihan tavalliseen yksityishenkilöön ja tämän tekemisiin.

BBC kirjoittaa tapauksesta, joka päätyi oikeuteen Hollannissa. Isoäiti oli julkaissut lastenlastensa kuvia Facebookissa ja Pinterestissä ilman lasten vanhempien lupaa. Lasten äiti eli mummon tytär oli vaatinut toistuvasti kuvien poistamista, turhaan.

Siispä oikeuteen!

Periaatteessa gdpr ei ole säädetty tällaisia tapauksia varten eli perhepiirissä tapahtuvaa datan käsittelyä koskemaan, mutta jutun eteensä saanut tuomari päätti, että tietosuoja-asetuksen soveltaminen on paikallaan. Hänen mielestään lasten kuvien jakaminen some-palveluissa nosti asian eri tasolle.

”Kun kyse on Facebookista, ei ole mitään takeita siitä, etteikö kuvia jaettaisi edelleen. Näin ne voivat joutua kolmansien osapuolten käsiin”, oikeus perusteli.

Oikeus määräsi isoäidin poistamaan kuvat. Käskyn tehostamiseksi määrättiin, että naisen pitää maksaa 50 euroa sakkoa jokaiselta päivältä, jonka hän niskuroi määräystä vastaan. Sakon katoksi tosin asetettiin 1000 euroa, joten loputtomasti se ei kasva. Mummoa myös kiellettiin lataamasta uusia kuvia lapsenlapsistaan – temppu saisi uuden 50 euron sakkolaskurin raksuttamaan.