Vuosi 2019 voi hyvinkin kuulua Linuxille, joskaan ei aivan perinteisessä mielessä. Kiitos tästä kuuluu pitkälti Microsoftin ja Googlen panostuksille. Jälkimmäisen suuryrityksen nimi ei kohota kulmakarvoja, mutta ensiksi mainitun aiempi toimitusjohtaja kutsui Linuxia aikoinaan syöväksi.

Steve Ballmerin jälkeen on kuljettu pitkä matka. Nykyisin puikoissa oleva Satya Nadella vakuuttaa Microsoftin rakkautta Linuxia kohtaan. Aivan tyhjiä eivät Nadellan puheet ja lupaukset ole, sillä Microsoft ilmoitti taannoin Windows Subsystem for Linuxin uudesta tulemisesta. Luvassa olikin varsinainen yllätys, sillä WSL 2 hyödyntää ihan oikeaa Linux-ydintä.

Lisäksi Microsoft lupaa kakkosversion myötä lukuisia suorituskykyparannuksia esimerkiksi erilaisiin levytoimintoihin sekä Linux-paketinhallintaan.

Google on puolestaan työskennellyt pitkään Chromebook-laitteiden parissa. Niissä pyörii Chrome OS -käyttöjärjestelmä, joka puolestaan hyödyntää Linux-ydintä. Lisäksi Googlen meriittilistalta löytyy Android, jonka sisuksista löytyy – arvaatko mikä?

Googlelta luvataan, että tulevaisuudessa kaikki Chromebook-tietokoneet voivat pyörittää Linuxille ja Androidille kehitettyjä sovelluksia, PCWorld kirjoittaa.

Asiassa on kuitenkin yksi mutta. Työpöytä-Linux mielletään usein tavalliseksi jakeluversioksi, kuten Ubuntuksi tai Linux Mintiksi. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että Linux-distrot jatkavat marginaalisen ryhmän käyttöjärjestelmävalintana, kun valtavirta hyödyntää Linuxia työpöydillä monin muin tavoin.