Kaksi yhdysvaltalaista yliopistotutkijaa väitti aiemmin, että Bitfinex-vaihtopalvelun kautta toimiva yksittäinen toimija olisi saanut hinnannousun aikaan. Texasin yliopiston professori John Griffin ja Ohio State Universityn Amin Shams esittivät, että temppu olisi onnistunut luomalla tether-kryptovaluuttaa ilman, että niitä oli sidottu Yhdysvaltain dollareihin, mikä on tetherin toimintaperiaatteena, The Next Web kirjoittaa.

Nyt julkaistu LongHashin raportti sanoo, että akateemisilla tutkijoilla ei ollut vakuuttavia perusteluja teorialleen.

Ainoa todiste oli kehäpäätelmämäinen esitys siitä, miten tetherien kuukausittain tapahtuva vahvistaminen toimii. Ajatuksena oli, että bitcoinin arvo laskee joka kuun loppupuolella, koska tetherien järjestelmä vaatii, että sen pyörittäjä myy bitcoin-omistuksiaan ennen kuukausitarkastusta saadakseen tethereitä vastaavan dollarisumman.

LongHash huomauttaa, että jos kaksi merkittävintä kuukausien loppujen pudotuksista jätetään laskuista, ei tutkijoiden havaitsema kuukausisykli ole enää tilastollisesti merkittävä. Lisäksi tutkijat eivät ole pohtineet LongHashin mukaan tarpeeksi muita syitä, jotka voivat vaikuttaa kuun lopun pudotuksiin.

Lisäksi LongHash laski, paljonko tetherin pääomalla olisi voinut vaikuttaa bitcoinmarkkinaan. Vaikutus kasvoi kesään 2017 saakka, mutta sen jälkeen hiljalleen laski vuoden loppua kohti. Tetherin kyky manipuloida bitcoinia kasvoi uudelleen, kun bitcoinin arvo laski. Tällä perusteella LongHash tuumaa, että tetherin vaikutus bitcoiniin näkyy paremminkin lasku- kuin noususuhdanteiden aikana.