Pelkän ujostelun tai kodin siivoamattomuuden lisäksi on olemassa maailmanlaajuisestikin vaikuttava peruste jättää käyttämättä kameraa videoneuvottelun aikana. Videolähetyksellä on nimittäin varsin huomattava ympäristökuormitus. Tämä käy ilmi Purduen ja Yalen yliopistojen sekä MIT:n tutkimuksesta.

Purduen yliopiston julkaiseman tiedotteen mukaan tunnin mittainen videopalaveri tai suoratoistopalvelun käyttö päästää ilmoille 150–1000 grammaa hiilidioksidia ja vaatii 2–12 litraa vettä sekä käyttää maa-aluetta suunnilleen yhden iPad minin verran. Kun oman web-kameransa sulkee, voi tätä ympäristövaikutusta pienentää jopa 96 prosenttia. Vastaavasti Netflix-suoratoiston katselu sd-kuvanlaadulla tarkemman hd-laadun sijasta voi pienentää ympäristökuormitusta jopa 86 prosenttia.

Data kuormittaa ympäristöä. Purduen yliopiston julkaisema kaavio näyttää, minkälaista kuormitusta tunnin datailu eri palveluissa aiheuttaa. Purdue University/Kayla Wiles

Vaikka koronapandemian aiheuttama poikkeusaika vähensi maailmanlaajuista hiilijalanjälkeä ennätysmäisen paljon vuonna 2020, on verkkoliikenteessä näkynyt merkittävä nousu. Monet maat ovat kertoneet verkkoliikenteen lisääntyneen vähintään 20 prosentilla viime vuoden maaliskuun jälkeen. Kaiken datan tallentamisella, käsittelyllä ja liikuttamisella puolestaan on negatiivinen ympäristövaikutus.

Korkeakoulujen tutkimus on ensimmäinen, joka huomioi verkkoliikenteen ympäristökuormituksessa myös vesi- ja maajalanjäljet, yleisemmin käytetyn hiilijalanjäljen rinnalla. Tutkimuksessa käytettiin dataa 13 eri valtiosta, ja siinä verrattiin muun muassa eri ympäristökuormitusten osuuksia eri maiden verkkoliikenteessä. Esimerkiksi Saksassa runsaasti käytetyn uusiutuvan energian ansiosta hiilijalanjälki oli reilusti mediaanin alapuolella, mutta vesi- ja maa-alojen käyttö puolestaan oli paljon muiden maiden mediaania korkeammalla.