Las Vegasissa on avioliiton autokaistat, mutta Viro haluaa olla vieläkin nopeampi.

Kansalaispalveluiden viemisessä verkkoon kunnostautunut Viro on jälleen e-palveluiden eturintamassa. Se nimittäin haluaa viedä naimisen nettiin.

Las Vegasissa pääsee pikanaimaan autokaistalla, mutta henkkarin lisäksi pitää kuitenkin näyttää omaa naamaansa.

Virossa ei tarvitse tulevaisuudessa ehkä edes näyttää omaa naamaa.

Kyse ei ole mätäkuun jutusta vaan Viron hallinnon aidosta halusta nopeuttaa ja yksinkertaistaa avioitumisprosessia. Samalla toivotaan, että yhä useampi virolainen avioituisi ja yhä useampi virolaislapsi syntyisi avioituneelle parille, siis perheeseen.

Virolaisten ensimmäisistä lapsista syntyy nyt perheeseen vain joka kolmas.

Virossa elää yleinen käsitys siitä, että naimakauppa on liian aikaa vievä toimenpide kiireisille virolaisille.

Kuukauden katumusaika?

Nettinaimisprojektia johtaa Viron talous- ja viestintäministeriön alainen instanssi nimeltä julkisten palvelujen neuvosto, johon kuuluu edustajia Viron kaikista ministeriöistä. Viime vuoden puolella neuvosto asetti tavoitteekseen, että projektin prototyyppi valmistuisi tänä keväänä.

Korona näyttää kuitenkin viivyttäneen työtä.

Tarvitaan myös lakimuutoksia − joilla tuntuu olevan Viron hallituspuolueiden tuki takanaan. e-avioliittojen mahdollisuutta on kommentoitu myönteiseen sävyyn ministeritasolta saakka.

Todennäköisin malli on se, että avioliiton solmiminen liitetään Viron kansalaisportaalin eesti.ee:n valikkoon. Yksinkertaisimmillaan kyse voisi olla siitä, että avioitujat voisivat vain vahvistaa liittonsa digitaalisilla allekirjoituksilla.

Mahdollista on sekin, että käyttöön otetaan sama ”katumusnappi” kuin Viron e-äänestyksissä eli netissä naineille annetaan mahdollisuus pyörtää päätöksensä esimerkiksi kuukauden sisällä.

Humaltuneena tai hetkellisessä kiihkon tilassa solmitut avioliitot voisi siis purkaa yhtä helposti kuin ne solmittiinkin.

E-elämäntapahtumat

Naimisen vieminen nettiin on osa Viron laajempaa pyrkimystä viedä muukin ”elämäntapahtumiin” liittyvät viranomaistyö internetpohjaiseksi.

Kaikkiaan tällaisia elämäntapahtumia on 15. Pari- ja perhesuhteita koskevien tapahtumien lisäksi ne liittyvät muun muassa lapsen syntymään ja hänen tarpeisiinsa sekä sosiaalipalveluihin.

Kumppaneina pyrkimyksissään Viron talous- ja viestintäministeriöllä on ainakin PriceWaterhouseCoopers sekä nimestään huolimatta virolainen Trinidad Wiseman.