Linux-yhteisössä on käyty poikkeuksellisen kovasanaista kiistaa Gnome-kehittäjien jääräpäisyydestä. Gnomella katsotaan, että käyttöliittymän teemaaminen johtaa rikkoutuneisiin sovelluksiin. Tästä syystä mahdollisuus ladata vaihtoehtoinen käyttöliittymäteema on poistettu libadwaita-kirjastosta.

Monet suuret Linux-jakelut eivät jousta vaatimuksistaan. Muun muassa Pop!_OS ja Ubuntu haluavat jatkossakin noudattaa omia brändivärejään Gnome-työpöytää teemattaessa.

Nyt Gnomesta on saanut tarpeekseen pitkään työpöytäympäristön kehittäjien kanssa yhteistyötä tehnyt itsenäinen Solus OS. Solus OS:n käyttökokemuksesta vastaava Joshua Strobl on laatinut pitkän blogikirjoituksen, jossa tämä ruotii Gnomen viimeaikaista kehitystä.

Solus OS aikoo siirtää Gnome-versionsa toissijaiseen asemaan ja keskittyä täysillä Budgie-työpöytäympäristönsä kehitykseen. Budgiesta on kuitenkin tarkoitus karsia Gnomen osia ja korvata ne vaihtoehtoisella teknologialla.

Aiemmin Pop!_OS:n pääkehitysinsinööri Jeremy Soller varoitti Gnome-kehittäjiä siitä, että näiden kyvyttömyys kompromisseihin voi johtaa käyttäjien pakenemiseen. Sollerin kommentit kuitattiin Gnome-yhteisössä vihamielisinä uhkauksina, joiden katsottiin rikkovan ympäristön omia käytössääntöjä.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Sollerin varoitus oli aiheellinen. Solus OS saattaa pahimmillaan olla ensimmäinen monista Gnomen jättävistä käyttöjärjestelmistä. Todennäköistä on, että samaa harkitaan vakavasti myös Pop!_OS:llä, jota kehittää amerikkalainen laitevalmistaja System76. System76 korvasi jo Gnome 40 -työpöytäympäristön käyttöliittymän omalla Cosmic-lisäosallaan.