Luonnollisesti teknoinvestointien tokeneminen riippuu kovin paljon myös siitä, millä alalla yritys toimii. Aikaisintaan toipuminen voi alkaa vuoden toisella puoliskolla, jolloin yritykset pääsevät taas kunnolla availemaan oviaan.

"Epävarmuuksia riittää ja tämän hetken suurin pelko on se, että pandemia puhkeaa uudelleen", sanoo IDC:n analytiikasta ja luottamuksen mittauksista vastaava johtaja Stephen Minton.

"Toinen tautipiikki ja firmojen sulkeutuminen uudelleen panisi kaikki ennusteemme kertaheitolla uusiksi", Minton sanoi IDC:n webinarissa 7. toukokuuta.

Synkistelijöillä selkeä johtoasema

Tutkimustalo IDC:n tuorein, huhtikuun 22. päivän tilanteessa tehty covid-19 -markkinakatsaus pitää sisällään kaksi ääripään näkemystä. Näiden näkemysten välimaastossa it-investointien arvellaan yleisesti laskevan tänä vuonna viisi prosenttia vuoden takaisista "normaaliajoista."

Optimistisimmat vastaajat odottavat elpymisen alkavan jo huhti-kesäkuun kvartaalilla ja tahdin kiihtyvän vuoden loppua kohti. Tämän näkemyksen mukaan maailmantalous supistuu yhden prosentin tänä vuonna ja Yhdysvaltain bkt pienenee kolme prosenttia.

Synkistelijät pelkäävät toista korona-aaltoa ja sitä, että eri maiden hallitukset joutuvat asettamaan uusia liikkumisrajoituksia, jotka vaikuttavat vielä syksylläkin. Pessimistien mukaan maailmantalous supistuu kuusi prosenttia ja USA:n bruttoansantuote romahtaa 8-10 prosentin verran. Tässä näkemyksessä vain Kiinan kansantalous yltää 1-2 prosentin kasvuun ja muualla alamäki jatkuu.

"Kuten arvata saattaa, pessimistiset skenaariot ovat nyt paljon pahemmat kuin vain kuukautta aikaisemmin tekemässämme edellisessä it-katsauksessa", Minton sanoo.

Koronakurimus eroaa finanssikriisistä

Kuten muutkin markkina-analyytikot, myös IDC:n Minton vertailee nyt päällä olevaa talouden taantumaa kymmenen vuoden takaiseen finanssikriisiin. Vuosina 2008-09 rahoitusalalla alkanut talouden taantumahan muuttui lopulta täysimittaiseksi ja maailmanlaajuiseksi lamaksi.

Mintonin mielestä nyt mennään finanssikriisin kanssa samaa rataa, mutta alamäki on huomattavasti jyrkempi ja koronakurimuksen taloudelliset vaikutukset paljon rajummat.

"Mutta se ero kriiseissä on, että it-satsaukset ovat tällä kertaa huomattavasti vähemmän haavoittuvia kuin mitä ne olivat kymmenen vuotta sitten. Nykyään leikataan enemmän laitehankinnoista eikä it-infrasta. Pilvi on osoittanut arvonsa, ja siellähän ne it-investoinnit muutenkin jo ovat", Minton aprikoi.

Ennusteissa on otettu huomioon myös mahdollisen rokotteen kehittäminen. Analyytikot eivät usko rokotteen keksimiseen lyhyellä sihdillä, mutta ottavat tämän mahdollisuuden huomioon vuoden 2021 tilannearvioissa.

Neljän kerroksen väkeä

IDC:n toinen varatoimitusjohtaja, asiakkaiden näkemyksiin perehtynyt Jessica Goepfert esitteli samassa webinaarissa it-alan toipumiselle neljää erilaista skenaariota, joiden erot perustuvat toimialakohtaisiin odotuksiin.

"Pandemia kohtelee kovin eri tavoin yritysten it-investointeja eri toimialoilla", hän tähdentää.

Parhailla aloilla yritykset toimivat lähes tulkoon entiseen malliin ja it-investointien suurilta leikkauksilta on vältytty. Goepfertin mukaan teleala, viestintä ja terveydenhoito ovat näitä onnekkaita toimialoja ja joiltakin osin myös vakuutus- ja energia-aloilla sekä julkisella sektorilla toimivat yritykset kuuluvat tähän joukkoon.

IDC:n toisessa ryhmässä ovat alat, joissa yritykset ovat joutuneet jonkin verran leikkaamaan it-rahoja. Tällaisille nopeasti toipuville aloille kuuluu tyypillisesti yritysten konsultointi- ja asiantuntijapalveluja tarjoavia toimijoita.

Vähittäiskauppa ja ravintola-ala ovat kolmannen ryhmän toimialoja. Näiden alojen yrityksissä elpyminen riippuu ennen kaikkea kuluttajien luottamuksen palautumisesta. Niinpä tämän kolmannen skenaarion yritykset pitävät kukkaronnyörit tiukoilla myös it-satsauksissa.

IDC:n neljännen skenaarion alat ovat kokeneet kovimmat iskut pandemiasta. Liikenteessä sekä teollisuuden ja kaupan monilla sektoreilla yrityksillä kestää kauan toipua suurten lomautusten, irtisanomisten ja tuotantokatkosten aiheuttamista tuhoista.

Kollegansa Mintonin tavoin myös Jessica Goepfert varoittaa koronaviruksen toisesta aallosta, josta voi tulla ensimmäistäkin tuhoisampi.

"Olen kuullut eräiden vähittäiskauppiaiden, mukaan lukien elintarvikeketjujen edustajilta sellaisia puheita, he tekevät jo investointeja toisen pandemiapiikin varalta", Goepfert sanoo.

It pitää pintansa

Kaikesta edellä kuvatusta huolimatta Stephen Minton huomauttaa, että it-tuotteiden ja palveluiden kysyntä on yhä vahvalla tasolla ja että nyt on kyse ulkoisesta shokista, toisin kuin vaikkapa teknokuplan puhkeamisen aikoina 2001.

"It-innovaatiot ovat edelleen voimissaan ja siksi uskomme it-alan kokonaisinvestointien elpyvän nopeasti sen jälkeen kun koko talouselämä palautuu raiteilleen", hän lohduttaa.

Tech Republicin mukaan IDC:n tutkijat kysyivät firmoilta myös sitä, miten kauan nykyisestä pandemiasta toipuminen kestää. Keskivertovastaus on 7,8 kuukautta, mutta kuten sanottu, toimialakohtaiset vaihteluvälit ovat erittäin suuret.