Yrityskäyttöön tarkoitettujen viesti- ja yhteistyövälineiden käytön kasvu on ollut dramaattista koronaviruskriisin aikana.

Pikaviestityökalu Slackin maksulliset lataukset ovat tuplaantuneet ja sen välityksellä lähetettyjen viestien määrä kasvanut 20 prosenttia.

Microsoft Teams on kertonut päivittäisiä käyttäjien määrän nousseen 44 miljoonaan, joka merkitsee liki nelinkertaista kasvua viikossa.

Muutoksesta kertoo Piilaakson arvostama pääomasijoittaja Mary Meeker 29-sivuisessa koronavirus-katsauksessaan. Raportti paneutuu tapoihin, joilla koronavirus muuttaa taloutta, kuluttajakäyttäytymistä ja teknologiaa.

Zoom-käyttö löi ennätykset

Piilaakson teknologiasijoittajat hämmästelivät aikanaan, kun viestipalvelu Instagram saavutti 100 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää kahdessa vuodessa ja videopeli Fortnite ylsi 100 miljoonaan käyttäjään 18 kuukaudessa.

Nämä ennätykset on nyt päihittänyt kevyesti videoneuvotteluväline Zoomin käyttäjämäärän nousu kolmessa kuukaudessa 10 miljoonasta 200 miljoonaan päivittäiseen käyttäjään.

Pörssilistatun Zoomin Technologiesin osakekohtaisen tuloksen kasvu kolmella viimeisellä neljänneksellä on vaihdellut 275 ja 800 prosentin välillä. Yrityksen arvo on noussut 40 miljardiin dollariin.

Zoom kertoi kriisin alussa, että välineen käyttö on maksutonta lääketieteen ammattilaisten ja koulujen käytössä. Käyttäjiä virtasi palveluun.

Jättikasvu tietoturvahaasteineen ei ole osoittautunut helpoksi. Yritys joutui ottamaan erätauon.

"Meidän on hidastettava vauhtia ja keskityttävä tietoturvaan sekä yksityisyyden suojaan. Se on uusi kulttuurimme", Zoomin toimitusjohtaja Eric Juan totesi Wall Street Journal -lehdelle.