600 000 asukkaan Montenegro on päättänyt julkaista kaikkien kotikaranteeniin asetettujen kansalaistensa nimet ja osoitteet hallituksen kotisivuilla, kirjoittaa ZDNet. Maan tietosuojavirasto hyväksyi toimenpiteen viime viikolla.

Hallituksen listalle päätyvät ihmiset valitaan sen mukaan, kuka on vastikään palannut alueilta, joissa koronatilanne on paha. Lauantaina listalla oli hieman yli 6000 nimeä eli noin prosentti maan väestöstä. Tiistaiaamuna maassa oli todettu yhteensä 105 tartuntaa ja yksi kuolonuhri.

Nimien julkaisemista on perusteltu sillä, että listan avulla paikalliset asukkaat voivat tarkistaa, kenellä lähiympäristössä on mahdollinen koronatartunta. Myös listalle joutuneiden ihmisten karanteeniajan alku- ja loppupäivämäärät on kirjattu ylös, jotta voidaan seurata sitä, noudattavatko ihmiset karanteenimääräystä.

Radikaali veto on saanut ihmisoikeusjärjestöiltä soraääniä. Pääministeri Dusko Markovicin mukaan tiukassa tilanteessa yksityisyydensuoja saa kuitenkin väistyä kansanterveyden suojelemisen tieltä. Hänen mukaansa nyt ei ole oikea aika pohtia lakiteknisiä nyansseja, vaan pelastaa ihmishenkiä.

Myös naapurivaltio Bosnia-Hertsegovina on tehnyt samankaltaisen peliliikkeen. Alun perin valtion listalla olivat myös karanteenissa olevien puhelinnumerot, mutta myöhemmin tähän on tullut muutoksia. Bosnia-Hertsegovina julkaisee nyt vain sellaisten kansalaisten tiedot, jotka ovat rikkoneet karanteenimääräystä.