Microsoftin Flight Simulator -ohjelmaa ei löydy sosiaalisen median sovellusten tavoin joka toisen kadunkulkijan taskusta, mutta simulaattorilla on oma intohimoinen harrastajakuntansa. Eikä ehkä ihme, sillä ominaisuuksiensa puolesta se muistuttaa enemmän virtuaalitodellisuusohjelmaa kuin peliä.

Uusin versio, joka on tulossa myyntiin elokuun puolivälin jälkeen, sisältää muun muassa 37 000 lentokenttää ja 2 petatavua maisemadataa. Säätila ja lentoliikenne voidaan kytkeä simulaattoriin todellisesta maailmasta reaaliajassa.

Pelin beetaversioista on nähtävillä esittelyvideoita runsaasti, mutta suomalaisesta näkökulmasta keskimääräistä kiinnostavampi lienee Youtube-käyttäjän ”Drawyah” sunnuntaina julkaisema puolitoistatuntinen kuvanauha. Tämä video (upotus hieman alempana) nimittäin esittelee pienkonelennon Helsingin Malmilta Maarianhaminaan.

Video havainnollistaa hyvin uuden Flight Simulatorin maisemamallinnuksen tarkkuutta. Itse kukin Pääkaupunkiseutua, etelärannikkoa ja Saaristomerta tunteva voi verrata videon antia todellisuuteen.

Alla olevalla videolla päästään alkupuheista Malmin kentälle kohdassa 03:49 ja nousukiitoon kohdassa 11:30. Pasila alkaa näkyä maisemissa kohdassa 15:12, ja Espoon rannikkoa vilahtaa hetken aikaa 17:25 eteenpäin.

Kommentteja, joita tämän jutun kirjoittajan kuuli verkkokeskusteluissa, oli muun muassa ironinen tokaisu ”Vanhaa dataa, Tripla on vielä rakenteilla”. Video nimittäin ei näytä kauppakeskus Triplan torneja Pasilassa – ainoastaan kompleksin alemmat osat.

Myös siitä esitettiin kysymys, olivatko Otaniemen talot (kohta 15:07) videolla oikeasti valkoisia eli väärän värisiä, vai oliko kyse vain auringon heijastuksesta. Todellinen värihän on tiilenpunainen. Kirjoittaja itse puolestaan kiinnitti huomionsa siihen, että puiden korkeus ei välttämättä vastaa eksaktisti todellisuutta.

Annettakoon nämä epätarkkuudet anteeksi.

Lähetyksen alussa ”Drawyah” selittää käyttävänsä maisemamallinnusta melko tarkalla tasolla mutta ei maksimiasetuksilla. Ram-muistia hänen tietokoneestaan löytyi 16 gigatavua. Lentokoneena simulaatiomatkalla oli puolestaan kaksimoottorinen Diamond DA62.

Pitkän analyysin ja arvioinnin MS Flight Simulatorin uusista ominaisuuksista voi lukea täältä.