Obd-II-standardin mukainen lukulaiteliitäntä on pakollinen varuste kaikissa vuoden 2000 jälkeen valmistetuissa bensiinimoottorisissa henkilöautoissa ja vuoden 2002 jälkeen valmistetuissa dieselhenkilöautoissa.

Sitä hyödyntävät sekä autohuollot vikojen etsinnässä että katsastusliikkeet autojen moottorien ja päästönvähennysjärjestelmien vikojen tunnistamisessa. Hälytysvalo voi syttyä yhtä lailla vaikkapa virtapiikistä, anturihäiriöstä tai vakavammasta viasta, ja data voi auttaa alkusyyn jäljittämisessä. Korjaamossa syyn selvittäminen on lähes poikkeuksetta kallista.

Obd- eli on-board diagnostics -liitännän kautta voidaan lukea vähintään kaikki standardinmukaiset moottorin vikakoodit sekä reaaliaikaiset tiedot moottorin toiminnasta.

Osa tiedoista voidaan lukea vain valmistajien omilla lukulaitteilla tai ohjelmistoilla. Osaan tiedoista pääsee kuitenkin käsiksi itse. Mikrobitti opastaa obd-liitäntään tutustumiseen.

Markkinoilla on melkoinen määrä keskenään hieman erilaisia bluetooth-lukijalaitteita. Bitin testiä varten hankittiin noin 40 euron hintainen laite, joka kytketään auton obd-porttiin ja joka kytkeytyy bluetooth-yhteydellä puhelimeen tai tablettiin.

Monille käyttäjille on hyötyä esimerkiksi reaaliaikaisesta kojelautanäkymästä, joka imitoi auton mittaritaulua ja näyttää moottorilta saatavat tiedot kierrosluvusta, sähköjärjestelmän jännitteestä, jäähdytysveden lämpötilasta, moottorin kuormituksesta sekä polttoaineen kulutusarvion. Tämän lisäksi näkyvillä ovat nopeus, ajettu matka ja sen keskinopeus, mutta nämä tiedot sovellus saa gps-seurannan avulla.

Obd-väylän käyttö tietojen lukemiseen ei vahingoita autoa millään tavalla, eivätkä yhdenkään valmistajan takuuehdot tiettävästi kiellä sitä.

Jos auton antamia vikakoodeja on nollattu viemättä sitä huoltoon ja autoon tämän jälkeen ilmaantuu kyseiseen koodiin liittyvä vika, voi valmistajan näkemys kuitenkin hyvin olla, että obd-nollaus on pahentanut vikaa eikä takuu tai tuotevastuu kata sitä normaaliin tapaan. Siksi väylän kanssa toimiessa kannattaa olla varovainen.

Lue obd-väylää koskeva opas.