Oi aikoja! Ei näitä nopeuksia olisi uskonut kukaan 20 vuotta sitten – että puhelimella voi selata nettiä 150 Mbps nopeudella keskellä suomalaista metsää. Mutta totta se on, mobiilidatayhteydet ovat usein jo vähän syrjemmässäkin huippuluokkaa.

Mikrobitti julisti heinäkuun alussa alkaneeksi Mobiilidatan Mökkiolympialaiset, joissa selvitettiin minkälaisia mobiilidataliittymiä suomalaisilla on käytössään, ja missä ovat kesän pahimmat katvealueet. Tulokset kerättiin osallistujien toimittamista Speedtest-palvelun kuvakaappauksista.

Kisa päättyi elokuun alussa ja onnetar poimi osallistujista arvalla kolme voittajaa. Onneksi olkoon!

Kyselyn tuloksia on nyt käyty läpi, ja hajonta on melkoinen. Kaikki tulokset perustuvat osallistujien omaan ilmoitukseen. Osa ilmoitti myös 4g-reitittimellä mitattuja tuloksia, mutta tähän koosteeseen pyrimme poimimaan ensisijassa puhelimella mitattuja nopeuksia.

Huipputuloksia saavutettiin useammalla liittymällä ympäri Suomea: esimerkkeinä 235 Mbps DNA:n liittymällä Kankaanpäässä, Kuninkaanlähteen leirintäalueella; 189 Mbps Telian liittymällä Kiteenlahdella; 180 Mbps Elisan liittymällä Helsingissä; ja 164 Mbps Telian liittymällä Kärkölässä.

Tavallisimmillaan 4g-liittymillä päästeltiin 20-50 Mbps:n nopeuksilla.

Mukaan mahtui joitakin pohjanoteerauksia, muun muassa 0,55 Mbps:n yhteys Naantalin liepeillä Maskussa; 0,77 Mbps Ilomantsin Kivilahdessa; 0,91 Mbps Taalintehtaan lähellä saaristossa.

Eräs mökkiläinen totesi jopa että "oli parempi päivä, kun meni [Speedtest]-testikin läpi". Hänelle toivomme rutkasti kärsivällisyyttä huonon nettiyhteyden kanssa!

Osallistujista noin 45 prosenttia kertoi operaattorikseen Telian, 31 prosenttia Elisan, 18 DNA:n ja 4 prosenttia Saunalahden. Lisäksi mukana oli muutama Moi:n liittymä, osasta tieto puuttui kokonaan.

Ja millä operaattorilla olivat hitaimmat yhteydet? Kyseessä on vain pieni otos (ja sikäli poiminta saattaa olla epäreilu) mutta silti: seitsemässä kymmenestä hitaimmasta ilmoitetusta tuloksesta operaattorina oli Elisa.