Vuonna 2018 toimintansa lopettanut Cambridge Analytica ennätti lyhyen olemassaolonsa aikana aiheuttamaan maailmanlaajuisen skandaalin urkkimalla Facebook-käyttäjien tietoja. Dataa käytettiin esimerkiksi Yhdysvaltain nykyisen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjassa.

”Konsulttiyhtiö” päätyi lopettamaan toimintansa, mutta yksityishenkilöt eivät koskaan saaneet tietää tarkalleen, mitä tietoja Cambridge Analytica oli heistä kerännyt. Ennen kaatumistaan konsulttiyhtiö oli kaapinut kokoon jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot.

Professori David Carroll on noussut eturintamaan vaatimaan Cambridge Analytican keräämiä tietoja julki. Lopulta konsulttiyhtiö joutui oikeuden päätöksellä luovuttamaan Carrollin kansion, mutta kyseessä oli selvästi alkuperäistä laihempi lehtiö.

Nyt Channel 4 on paljastanut saaneensa käsiinsä Carrollin tiedot, joita käytettiin vuonna 2016 Trumpin kampanjatiimin tukena. Uutiskanavan julkaisemassa videossa tiedot paljastetaan professorille, joka on silmin nähden hämmästynyt löydöstä.

Hän kun on taistellut neljä vuotta saadakseen kyseiset tiedot käsiinsä.

Virtuaalikansion tiedot ovat kylmäävää kuultavaa. Cambridge Analytics on profiloinut henkilöstä lähes kaiken. Selkeillä prosenttiluvuilla kuvataan henkilön luonteenpiirteitä ilman hienovaraisuuden häivääkään. Luvuista käy esimerkiksi ilmi se, miten neuroottinen ihminen on kyseessä.

Lisäksi henkilö on profiloitu muun muassa sijoitusten, sosiaalisen median käytön, harrastusten, syömisen, käytettyjen kuponkien, mahdollisen blogin, internetin käytön sekä lahjoitusten perusteella.

Katso koko video jutun alta tai täältä.