Kannettavan tietokoneen näppäimistöllä voi olla jopa 20 000 kertaa enemmän bakteereja kuin vessanpöntön istuimella. Etätöiden vuoksi monet viettävät tavallista enemmän aikaa koneen äärellä, joten on hyvä muistaa huolehtia myös työvälineiden hygieniasta. The Verge kertoo, miten kannettavan tietokoneen näppäimistö kannattaa puhdistaa.

Sammuta tietokone

Puhdistaminen kannattaa aloittaa sammuttamalla tietokone, ettei vahingossa osu vaikkapa pikanäppäinyhdistelmään, josta koituu hankaluuksia. Läppäri tulisi myös irrottaa verkkovirrasta, jotta vältetään oikosulun riski, mikäli koneen sisään pääsee kosteutta.

Ennen puhdistamista kannattaa myös varmistaa, että tärkeistä tiedostoista on olemassa myös varmuuskopiot, mikäli joku menee pahasti pieleen.

Murusista eroon

Suurimmat muruset voi poistaa kääntämällä koneen ylösalaisin ja varovasti napauttamalla rungon alaosaa. Apukeinona toimivat myös puhallusilma ja puhdistava ”lima”, joka nappaa murusten pienistäkin väleistä.

Näppäimistön voi myös imuroida varovasti pienellä suuttimella ja alhaisella teholla. Imuroidessa kannattaa kuitenkin varoa, ettei imuri vie näppäimiä mennessään.

Jos muruset eivät näilläkään vielä irtoa, saattaa ainoa vaihtoehto olla näppäinten irrottaminen. Kaikista malleista näppäimiä ei pysty irrottamaan niitä vahingoittamatta, joten epävarmassa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen.

Desifioi ja poista tahrat

Näppäimistön voi pyyhkiä desinfiointiaineella bakteerien ja tahrojen poistamiseksi. Pyyhe ei saa olla liian kostea, jotta nestettä ei päätyisi näppäinten alle. Vettä tai puhdistusaineita ei kannata myöskään suihkuttaa suoraan näppäimistölle.

Kun kaikki näppäimet ja niiden välit on desinfioitu, ne kannattaa vielä kuivata toisella liinalla.