Ei liene monille yllätys, että peliohjain on tyypillisesti aika likainen kapistus. Ihmiset pelaavat rasvaisin sormin ja hikisin käsin, eikä kukaan halua ajatella, missä kaikkialla ne kädet ovat olleet ennen ohjaimeen tarttumista.

Peliohjaimet ovatkin kännyköiden, näppäimistöjen ja muiden hipelöitävien laitteiden kanssa varsinainen bakteerien ja virusten rellestyskenttä.

Etenkin näin koronaviruksen aikoina itse kukin halunneekin pitää ohjaimensa siistissä kunnossa. Näitä konsteja kannattaa kuitenkin hyödyntää muulloinkin, sillä siistimpää ohjainta on paitsi miellyttävämpi käyttää, siinä ei pesi yhtä hanakasti myöskään muut taudit, kuten flunssapöpöt.

WindowsCentral kysyi Microsoftilta neuvoa, kuinka Xboxin ohjain pidetään puhtaana, mutta samoja vinkkejä voi aivan huoletta soveltaa myös muihin peliohjaimiin.

Kaksi taudinlevittäjää kerralla. Niin peliohjaimet kuin kännykätkin on syytä puhdistaa säännöllisesti. Kuvassa Bitin tammikuisessa testissä ollut Razer Raiju Mobile.

Microsoft kertoo, että ennen kuin puhdistustöihin ryhdytään, on syytä pestä kädet perusteellisesti.

Sen jälkeen on itse ohjaimen vuoro.

Parhaiten kapulan pinnat puhdistuvat isopropanolia tai 70 % alkoholia sisältävillä puhdistusnesteillä. Soveliasta puhdistusainetta saa myös laimentamalla puhdistusalkoholia vedellä. Puhdistusaine kastellaan siistiin kangasliinaan ja ryhdytään pyyhkimään ohjainta joka paikasta.

Ohjainta ei kannata hangata, sillä ne on usein päällystetty likaa hylkivällä kerroksella. Hinkkaaminen hiestää suojakerroksen pois, jonka jälkeen ohjain likaantuu jatkossa helpommin.

Kannattaa myös huomata, että muovikuorien saumoihin kertyy usein ikävän oloista töhkää, joka kannattaa rapsuttaa pois ja sen jälkeen pyyhkiä saumatkin huolella.

Mikäli ohjaimessa on irtoavia osia kuten vaihtotatteja, ne kannattaa poistaa ennen käsittelyä, ja jynssätä erilliset osaset erikseen.

Puhdistusalkoholi kuivuu nopeasti, mutta tästä huolimatta kannattaa antaa ohjaimen hetken aikaa kuivua ennen seuraavaa pelisessiota.

Pelinäppäimistöjen ja pelihiirien kohdalla samat neuvot pätevät pitkälti kutinsa, mutta kannattaa käyttää kuivempia puhdistusliinoja. Toisin sanoen, puhdistusaineella ei kannata läträtä. Liian märillä liinoilla pyyhkiessä on se riski, että alkoholia eksyy saumoista sisään, jolloin laite vioittuu.

Peliluola suosittelee myös paineilman käyttöä näppäimistön välejä puhdistettaessa.