Suomeen on povattu kovia pakkasia. Miten se näkyy älypuhelinhuollossa, tammikuussa iTapsan toimitusjohtajana aloittanut Niklas Koponen?

”Ilmojen kylmeneminen näkyy suurina piikkeinä akunvaihtajien määrässä alkutalvesta pitkälle kevääseen. Akku on puhelimen ainoa kuluva osa. Pakkassää näyttää sen, miten akun lataus kestää.”

Huomioiko Apple tuotekehityksessään meitä Pohjolan asukkeja?

”Oman kokemukseni mukaan uudet iPhonet eivät ikävä kyllä kestä pakkasta yhtään paremmin. Huono akunkesto on pakkassäillä enemmän Applen ominaisuus kuin vika.”

Mitkä puhelimet kestävät pakkasta Applea paremmin?

”Valmistajien välillä on pieniä eroja. Huaweita ja Samsungia tulee Applea vähemmän akun vaihtoon. Huawei on ottanut nopeasti suuren markkinaosuuden. Meille tulee paljon Honor 7-, Honor 8- ja Huawei Nexus 6P -malleja akun vaihtoon.”

Aikoinaan kouluun hiihdettiin 30 asteen pakkasessa 20 kilometriä suuntaansa. Miten Nokia-puhelimet kestivät pakkasia?

”Ei niitä voi verrata suoraan, koska puhelinteknologia on muuttunut hurjasti. Vanhojen nokialaisten akunkestot olivat useita päiviä, jopa viikkoja. Silloiset matkapuhelimet käyttivät huomattavasti vähemmän virtaa. Akun kulutus on matkapuhelinvalmistajien haaste tänä päivänä. Lumiatkin olivat Suomessa suunniteltuja laitteita, kun Applet suunnitellaan Kaliforniassa.”

Milloin akku kannattaa vaihtaa?

”Kun puhelin alkaa sammuilla itsestään, on aika vaihtaa akku uuteen. Jos akkua joutuu lataamaan useamman kerran päivän aikana, kannattaa akku käydä mittauttamassa ja mahdollisesti vaihtaa uuteen.”

Miksi älypuhelin sammuu pakkasessa?

”Laite sulkee itse itsensä suojellakseen tekniikkaansa, kun lämpötila on liian matala tai liian korkea.”

Onko liikaa vaadittu, että älypuhelinta pystyisi käyttämään myös pakkasella?

”Itselläni on ollut nyt muutaman kuukauden ajan käytössä iPhone X ja puhelin on toiminut myös ulkosalla liikkuessa. Etelä-Suomessa tosin kylmimmät pakkaset ovat olleet -15 astetta.”

Miksi kylmää laitetta ei saisi laittaa suoraan laturiin?

”Moni laittaa pakkasessa sammuneen laitteen heti lataukseen, vaikka valmistajat eivät suosittele sitä. Jos haluaa pelata varman päälle, olisi hyvä odottaa, että laitteen lämpötila nousee huoneen lämpötilan tasolle ja aloittaa vasta sitten latauksen. Kylmän laitteen lataamisessa on riski, että akkukennot vaurioituvat ja akusta tulee lyhytikäisempi.”

Tokeneeko puhelin kylmästä ilman lataamista?

”Puhelin voi lämmettyään käynnistyä ilman lataamista, mutta ei samaan varaustasoon kuin ennen sammumista. Akun varaus on purkautunut kylmyydessä.”

Miksi iPadin laturilla ei saisi ladata iPhonea?

”iPadeissa on isommat akut, joten laturit myös antavat enemmän virtaa. Se lataa laitteen nopeammin, mutta voi vaurioittaa akkua ja lyhentää akun käyttöikää.”

Mikä on akun vaihtoväli?

”Se riippuu todella paljon akun käytöstä ja käyttäjästä. Yleensä se on 1,5 vuodesta kolmeen. Käyttöikään vaikuttavat muun muassa lataustavat ja -kerrat sekä kylmässä käyttö.”

Miten puhelin ladataan oikein?

”Vältä lyhyitä, 10-15 minuutin, latauksia. Kaikesta parasta akulle olisi se, ettei päästä akkua koskaan täysin loppumaan. Akkua ei kannattaisi myöskään ladata koskaan täysin täyteen. On mahdotonta sanoa, miten paljon lisää käyttöikää akulle saisi, jos noudattaisi näitä suosituksia. Monelle käyttömukavuus menee sen edelle. Eivät ihmiset jaksa seurata sitä, milloin akku pitää ottaa pois latauksesta.”

Eksyn metsälenkeilläni ja puhelimen hyydyttyä en pysty tarkistamaan sijaintiani tai soittamaan apua. Laturi taskuun ja lähimpään taloon herättelemään puhelinta vai mikä avuksi?

”Varavirtalähde on kätevä tapa saada muutamassa minuutissa puhelimeen sen verran virtaa, että saa puhelimen päälle ja tarvittaessa hälytettyä apua tai tarkistettua oman sijaintinsa. Myös varavirtalähde voi hyytyä. Pienimpien kapasiteetti vastaa iPhonen akkua, mutta markkinoilla on paljon suurempia virtalähteitä, joista pystyy lataamaan puhelimen useita kertoja. Täyden varavirtalähteen kapasiteetti on niin paljon puhelimen omaa akkua isompi, että vaikka laitteet hyytyisivät samaa tahtia, varavirtalähteessä olisi vielä yksi latauskerta iPhonelle.”

Miten saan akun kestämään pakkasella?

”Pidä laite mahdollisimman lähellä omaa kehoa. Naisten haasteena ovat käsilaukut. Miehillä on helppoa laittaa puhelin housujen taskuun lämpimään. Lenkillä älä laita takin ulommaiseen taskuun.”

Onnistuin kastelemaan puhelimeni, miten toimin?

”Sammuta laite äläkä laita sitä missään nimessä laturiin. Suurin virhe on yrittää ladata puhelinta. Kukaan ei mene föönin kanssa kylpyyn, mutta kastunut puhelin pannaan ensimmäisenä laturiin ja kokeillaan lähteekö se käyntiin. Älä käytä laitetta, vaikka se näyttäisi lähtevän käyntiin. Laita puhelin kuivaan paikkaan, esimerkiksi minigrip-pussiin kosteudensyöjäpussien kanssa. Toimita laite huoltoon pikimmiten. Aika ratkaisee. Laite olisi parasta saada huoltoon muutaman vuorokauden sisälle.”

Mobiilimaksaminen yleistyy ja älypuhelimilla käytetään esimerkiksi vuokra-autojen avaimina. Kuinka valmistajat ottavat maksuvälineen käyttövarmuuden huomioon tuotekehityksessään?

”Akkuteknologia on kehittynyt kestonkin osalta todella paljon. Valmistajilla on ongelmiin varmasti jo ratkaisuja, mutta kustannuspuolen selvittäminen kuluttajalaitteisiin vie oman aikansa.”

5 vinkkiä pakkasta vastaan:

1. Jos akku reistaa jo lämpimässä, selvitä akun kunto huoltoliikkeessä ja vaihda se tarvittaessa uuteen.

2. Säilytä puhelinta lähellä kehoasi, käsilaukun sijaan housun taskussa.

3. Älä rallata ulkosalla, pidä puhelut ja viestit lyhyinä.

4. Anna kohmettuneen puhelimen lämmitä ennen käyttöä ja lataamista, jos suinkin maltat.

5. Jos puhelin on kylmettymisen lisäksi kostunut tai kastunut, sulje puhelin ja vältä käyttöä. Älä lataa. Kuivata laite ja vie se huoltoon mahdollisimman pian.

Lähde: Kauppalehti