Onko kotonasi levyhyllyä? Monella on edelleen pölyyntymässä riveittäin cd-levyjä, mutta vinyyliharrastajien kiekot ne vasta tilaa vievätkin, jos kohta kansitaiteet ovatkin siinä koossa melko mahtavia.

Aika moni vinyylilevyjen keräilijä on tainnut jossain vaiheessa miettiä josko tekisi arvokkaista levyistä varmuuden vuoksi digitaaliset kopiot. Viimeistään se voi käydä mielessä siinä vaiheessa kun ostaa uuden usb-liitännällä varustetun levysoittimen.

Mikrobitti tarjoaa ohjeet, joilla voi digitoida vanhat LP-levyt talteen.

Maailmalla on muutamia pelkästään vinyylilevyjen digitointiin tarkoitettuja ohjelmia, mutta ne ovat maksullisia, eivätkä oikeastaan tee mitään sellaista mihin avoimeen lähdekoodiin perustuva Audacity ei taipuisi.

Mukana on käytännön ohjeet kytkennöistä sekä erilaisista asetuksista, joilla varmistat että ääniraita tallentuu sellaisina kuin ne haluatkin. LP-levyjen kohdalla digitoitua raitaa pitää vielä jälkikäsitellä sekä halutessaan siivota häiriöäänet pois.

Ja entäs se soundi sitten? Toimittaja Kaj Laaksosen mukaan äänenlaadusta tuli hyvä, iskut ovat teräviä, botne syvää ja äänessä on nyansseja ja lämpöä.

Lue lisää: Levylautaselta bittivirraksi - näin digitoit vinyylilevyt hyvälaatuisiksi äänitiedostoiksi