Hajautetun tieteellisen laskennan projekti Folding@home on saanut kahdessa viikossa noin 400 000 uutta osallistujaa ympäri maailman. Tämä johtuu 27. helmikuuta tehdystä päätöksestä suunnata resurssit koronaviruksen toiminnan ymmärtämiseen ja sitä kautta mahdollisten hoitokeinojen etsimiseen.

Osallistujien määrä on 1200 prosenttia eli 13 kertaa enemmän kuin ennen koronakriisin puhkeamista.

Ohjeita mukaan lähtemiseksi eli koronaviruksen vastaiseen taisteluun osallistumiseksi antaa muun maussa projektin kotisivu ja Tom’s Hardware.

Laskentatehoa edellä mainitulta kotitietokoneiden armadalta löytyi projektin johtaja Greg Bowmanin perjantaisen twiitin mukaan 470 petaflopsia. Tätä kirjoittaessa projektin kotisivun tilastot kertovat, ettei luku ole juuri muuttunut (474 Pflops). Tämä on enemmän laskentakapasiteettia kuin maailman 7 parhaassa supertietokoneessa yhteensä.

Teho tosin ei ole kasvanut aivan samassa suhteessa kuin osallistujien määrä, sillä maaliskuun alussa ennen kävijäryntäystä tehoa löytyi 99 petaflopsia. Hetkellisesti Folding@home ylitti 100 petaflopsin rajapyykin ensi kerran jo 2016.

Suuren osallistujaryntäyksen vuoksi projektin ylläpidon kapasiteetti, jolla laskentapaketteja jaetaan maailmalle, on ollut koetuksella.

Mitä ”folding” tarkoittaa?

Hankkeen nimessä sana ”folding” tarkoittaa suomeksi laskostumista, täsmällisemmin proteiinien laskostumista eli niiden kolmiulotteista rakennetta. Vaikka proteiinien ”yksiulotteinen” rakenne eli aminohappojen järjestys ketjussa on helppo selvittää, tiettyä ketjua vastaavaan 3d-rakenteeseen ei ole olemassa yksiselitteistä ratkaisua, ja todellisen rakenteen ennustaminen on laskennallisesti erittäin vaativa tehtävä.

Proteiinien biokemiallisen toiminnan kannalta 3d-rakenne on kuitenkin ehdottoman kriittinen.

Tämä koskee myös koronavirusta. Koska virus tarrautuu ihmiskehon soluihin sitä ympäröivien piikkiproteiinien kautta, ymmärrys proteiinien 3d-rakenteesta voi auttaa koronaviruksen vastaisten lääkkeiden kehityksessä.

Lisäksi Folding@home pyrkii simuloimaan koronaviruksen toimintaa myös muilla tavoin.

Esimerkkinä laskennallisen tieteen lähestymistavasta maailman tehokkain yksittäinen superkone, Yhdysvaltain energiaministeriön alainen Summit, löysi aiemmin maaliskuussa 149 petaflopsin laskentatehollaan 77 mahdollista lääkeainemolekyyliä jatkotutkimuksia varten.

Folding@home-hankkeen perusti vuonna 2000 biotekniikan professori Vijay Pande Stanfordin yliopistosta. Projektin nykyinen johtaja, apulaisprofessori Greg Bowman työskentelee St. Louisin Washington-yliopistossa ja on Panden entinen oppilas.

Projekti alkoi puhtaasti proteiinien laskostumisen simulointina, mutta myöhemmin siinä on tutkittu myös muita molekyylibiologisia ongelmia.