Oma joukkuetoveri sabotoi pelisuorituksen ja syytää päälle vielä törkeyksiä.

Tämänkaltaista häirintää naiset joutuvat pahimmillaan kohtaamaan verkkopelejä pelatessaan, kertovat pelistriimaajat Joanna ”dajoanna” Stenman ja Vilja ”vilsq” Aspegren. Molemmat ovat mukana Suomen elektronisen urheilun liiton vetämässä Non-toxic Gaming -hankkeessa, jonka tarkoituksena on kitkeä vihapuhetta ja häirintää pelikulttuurista.

Stenmanin ja Aspegrenin mukaan eniten häirintää esiintyy kilpailullisissa fps-peleissä, kuten CS:GO:ssa, Valorantissa, Overwatchissa ja Apex Legendsissä.

”Overwatchia pelatessa huomaa, ettei chattia kannata pitää auki. Se ihan yllättää, miten pienistä jutuista ihmiset rupeaa siellä huutamaan. Sanoo ihan älyttömiä törkeyksiä ja jatkuvasti saa laittaa raporttia pelaajista. Se on ihan oksettavaa”, Vilja Aspegren kertoo.

Pelaamistaan striimaavia naisia myös arvioidaan ja vertaillaan toisiinsa ulkonäön perusteella lähetysten kommenttikentissä.

”Tosi paljon kommentoidaan ja etenkin vertaillaan striimaajia keskenään, että tuo on paremman näköinen tai tuolla on paremmat tissit”, Aspegren sanoo.

Voit lukea koko haastattelun täältä.

Stenman ja Aspegren vierailivat myös Mikrobitin Mestari & Testari -podcastissa puhumassa syrjimättömästä pelikulttuurista sekä siitä, miten kaikille avointa pelikulttuuria ja e-urheilua voisi edistää.

Jakso on kuunneltavissa vapaasti täältä.