Talousvaikuttaja Björn Wahlroos käy Mandatumin Life Magazinessa läpi ajatuksiaan sijoitusvuodesta 2021.

Finanssikonserni Sammon ja metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja ei innostu virtuaalivaluutta bitcoinista, jonka kurssi on noussut vahvasti viime kuukausina.

Wahlroos ihmettelee lehdessä sitä, että samaan aikaan kun varsinaisessa pankkijärjestelmässä kontrolloidaan yhä tiukemmin rahan alkuperää ja alkuperän laillisuutta, rinnalle on tullut järjestelmä, josta kontrolli puuttuu täysin.

”Kryptovaluuttojen keskeinen rooli on tietenkin hoitaa rikollisia maksuja, huumekauppaa, terrorismia. Jos Pablo Escobarilla olisi ollut bitcoineja eikä trukkilavoittain käteistä, hänellä olisi ollut huomattavasti mukavampi elämä. Bitcoinit eivät mätäne. Jossain vaiheessa tähän herätään, ja kryptovaluutat saatetaan takaisin sääntelyn piirin. Tällöin bitcoininkin arvo voi romahtaa”, Wahlroos ennustaa Mandatum Lifelle.

Pablo Escobar (1949–1993) oli kolumbialainen huumekauppias, joka johti Medellínin kartellia.

Korona käänsi takin

Wahlroosin mukaan markkinoiden ennakoiminen ei ole koskaan helppoa, mutta koronavuoden jälkeen ennustaminen tuntuu jo lähes mahdottomalta.

Hän kertoo epäilleensä aiemmin ”nopean digitalisoinnin saarnamiehiä”. Koronan myötä hän on kuitenkin kääntänyt takkinsa. Wahlroosin mukaan digitalisaatiossa on edetty 6–7 kuukaudessa saman verran kuin hän kuvitteli tapahtuvan 6–7 vuodessa.

”Digitalisaatio muodostaa uhan vanhoille yrityksille, mutta luo myös uusia mahdollisuuksia. Käytännössä tämä merkitsee [sitä], että yksikään sijoittaja ei pysty olemaan poissa teknologiasta ja digistä. Vähintään pitää selvittää, liittyykö sijoituskohteeseen merkittävä digitaalinen uhka. Miten tuote tai palvelu tulee muuttumaan, kun digitalisaatio lyö läpi täydellä voimalla?”

”Kuluttajat haluavat biopohjaisia ratkaisuja”

Wahlroos nostaa digitalisaation lisäksi esille myös toisen merkittävän ilmiön, vihreän vallankumouksen.

”On aina hauska tunnustaa asioita, joissa on ollut väärässä. Kymmenen vuotta sitten sanoin kategorisesti ei ideoille, jotka alkavat kirjaimilla B-I-O. Todellisuus on, että kuluttajat haluavat biopohjaisia ratkaisuja, ja monet niistä ovat tulleet niin halvoiksi tuottaa, että ne ovat saman hintaisia kuin luontoa enemmän kuluttavat ja huonommat teknologiat”, hän toteaa verkkolehdessä.

Wahlroos uskoo, että korona-aika on muuttanut pysyvästi esimerkiksi liikematkustusta ja etätyötä. Hän ennustaa, että valtaosa siitä, mikä liittyy viihteeseen, vapaa-ajan matkustamiseen tai vapaa-ajan ajankäyttöön, palaa kutakuinkin entiselleen.

”Itse ajattelen, että Playa del Inglésia ei pysty digitalisoimaan.”