Bitcoinissa on kolme merkittävää ongelmaa, sanoo ekonomisti ja Cornellin yliopiston kansainvälisen kauppapolitiikan professori Eswar Prasad.

Monet kilpailevat kryptovaluutat pyrkivätkin parhaillaan kiivaasti ratkaisemaan bitcoinissa olevia ongelmakohtia, CNBC kirjoittaa.

Ympäristöongelmat

Ensimmäinen Prasadin esiin nostamista ongelmista on bitcoinin louhimisen aiheuttama kuormitus ympäristölle.

Bitcoinin kurssi kääntyi toukokuussa jyrkkään laskuun, kun Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti yhtiönsä lopettavan bitcoin-maksujen vastaanottamisen ympäristöhuolien vuoksi. Sittemmin Musk lievensi kantaansa toteamalla, että bitcoin-maksut käyvät, kunhan louhinnassa aletaan käyttää puhtaampaa energiaa.

Prasadin mukaan esimerkiksi pos-protokollaan (proof of stake) perustuva etherin louhiminen vaatii selvästi vähemmän energiaa kuin bitcoinin louhinta. Ethereum Foundationin mukaan transaktioiden validoiminen voisi vaatia tulevaisuudessa 99,95 prosenttia vähemmän energiaa kuin aikaisemmin. Prasad huomauttaa kuitenkin, että vielä luvut eivät ole todellisuutta.

Ei sittenkään anonyymi?

Yhdysvalloissa saatiin hiljattain palautettua yli 2 miljoonan dollarin lunnaat, jotka Colonial Pipeline -polttoaineyhtiöön iskeneet hakkerit olivat onnistuneet kiristämään bitcoineina. FBI kertoo onnistuneensa tunnistamaan virtuaalilompakon, jonne hakkerit keräsivät kiristämiään varoja.

Prasadin mielestä tapaus on osoitus siitä, että bitcoinin lupailema pseudonymiteetti ei käytännössä toteudu, mikäli bitcoinia käyttää paljon tai jos sillä ostaa oikeita tuotteita ja palveluita. ”Lopulta oikea henkilöllisyytesi on mahdollista liittää digitaaliseen identiteettiisi”, Prasad toteaa.

Prasadin mukaan monet kryptovaluutat ovatkin pyrkineet tarjoamaan parempaa anonymiteettiä kuin bitcoin. Esimerkkeinä hän mainitsee moneron ja zcashin.

Ei toimi valuuttana

Prasadin mukaan bitcoinin alkuperäisenä tarkoituksena oli olla anonyymi ja tehokas vaihdon väline. Tämä ei ole kuitenkaan toteutunut.

Prasadin mukaan bitcoin ei sovi valuutaksi kovinkaan hyvin, sillä se on vaihdon välineenä ”hidas ja hankalakäyttöinen”. Toinen ongelma on markkinan volatiliteetti eli bitcoinin voimakas hinnanvaihtelu.

”Bitcoinilla saattaisi saada yhtenä päivänä kupin kahvia ja seuraavana päivänä kokonaisen aterian. Vaihdon välineenä se ei siis toimisi kovinkaan hyvin”, Prasad perustelee kantaansa.