Suunnon uusin gps-sporttikello Spartan on tyylikäs ja tyyris lippulaivatuote. Kello tuli markkinoille syksyllä selvästi keskeneräisenä, mutta ohjelmistopäivitykset ovat parantaneet tilannetta.

Spartanista on kaksi mallia, Sport ja Ultra. Sport on edullisempi ja aavistuksen pienempi, Ultra vähintään 150 euroa kalliimpi ja kestävämpi (akun ja lasin osalta). Kevään aikana kauppoihin tulee myös Sport Wrist HR, joka mittaa sykkeen ranteesta.

Spartan on erittäin hyvän näköinen ja tuntuinen kello. Jos iso koko ei haittaa, voi sitä pitää arkikellonakin. Ilman sporttimittauksia akku jaksaa melkin viikon.

Spartan osaa näyttää kännykkään asennettavan sovelluksen avulla puhelimen hälytykset. Varsinaisille älykelloille ei se silti pärjää ominaisuuksiensa tai käytettävyytensä osalta. Mutta eivätpä älykellotkaan pärjää Spartanille urheilukellona.

Värillinen kosketusnäyttö

Kellon kosketusnäyttö toimii kohtuullisen hyvin. Se on nappien painelua mukavampi tapa selailla valikkoja varsinkin urheilun ulkopuolella. Kosketusnäyttö toimii jossain määrin myös kosteana, mutta urheilukäytössä napit ovat joka tapauksessa varmempi ohjaustapa.

Värillisen näytön kontrasti saisi olla parempi. Nyt näytön tekstejä ei ole aina kovin helppo erottaa.

Harjoitustilassa kellossa on useita vaihtoehtoisia näkymiä peräti 80 eri lajille. Näkymiä voi lisäillä ja poistaa Movescount-verkkopalvelun kautta.

Spartanissa on aivan riittävästi ominaisuuksia tavalliselle lenkkeilijälle, vaikka niitä onkin vähemmän kuin esimerkiksi Suunnon edellisessä ykkösmallissa Ambit 3:ssa. Esimerkiksi harjoitustiloissa näytettäviä kenttiä ei pysty Spartanissa vielä säätämään yhtä vapaasti kuin Ambitissa.

Tällä hetkellä ei olekaan kovin helppoa keksiä ulkonäkön lisäksi muita syitä hankkia kalliimpi Spartan edullisemman Ambitin sijasta. Jos Suunto saa päivitettyä ohjelmiston lippulaivatasolle, kun rannesykemalli Wrist HR tulee kauppoihin, saattaa se osoittautua käteväksi älykello-aktiivisuusmittari-sporttimittari-yhdistelmäksi.

Suunto Spartan -mallien tärkeimmät ominaisuudet

Spartan SportSpartan UltraSpartan Sport Wrist HR* Hinta ilman sykevyötä 499 € 649–819 € 599 € Paino 70 g 73–77 g Akkukesto** 1 s. paikannustiheys, paras tarkkuus 10 h 18 h 60 s. paikannustiheys, ok-tarkkuus 40 h 65 h Kellona 10 d 15 d Kellon lasi safiirilasi mineraalilasi Korkeusmittaus gps barometri Lämpömittari kyllä – Sykemittaus sykevyöllä sykevyöllä ranteesta Värit musta, sininen, valkoinen, vaaleanpunainen musta, valkoinen, harmaa titaani, kokomusta titaani, kupari titaani musta, sininen, vaaleanpunainen

* Sport Wrist HR:n ominaisuudet tulevat ilmeisesti olemaan paksuutta lukuunottamatta samat kuin Sportissa. ** Valmistajan ilmoittama, todellisuudessa lyhyempi.

Yhteisiä ominaisuuksia:

  • Vesitiiviys 100 m (ISO 6425)
  • Näytön resoluutio 320 × 300
  • Paikannus: gps, glonass
  • Digitaalinen kompassi
  • Sykevälitallennus (rr)
  • Foot pod -tuki (bluetooth smart)
  • Cadence pod-, Bike pod- ja pyörän tehomittarin tuki (bluetooth smart)
  • Matkan ja ajan sekä vetojen tallennus uinnin aikana
  • Syketallennus uinnin aikana (erikseen ostettavan anturin avulla)
  • Puhelimen ilmoitukset kellossa (ilmaisella mobiilisovelluksella, toimii vain osassa Android- ja iOS-puhelimista)

Spartaneihin tulee ohjelmallisesti päivitettäviä ominaisuuksia lisää – ainakin jonkin aikaa. Päivitystilanteen voi tarkistaa Suunnon sivuilta.