Nasan Mars-projekti ei pyöri pienellä säästöbudjetilla. Vaikka ensi alkuun voisi kuvitella, että järjestön tuorein Perseverance-mönkijä olisi aivan viimeisintä huutoa, näin ei voida sanoa ainakaan sen suorittimen osalta.

Perseverance on nimittäin varustettu samalla 233 megahertsin yksiytimisellä PowerPC-suorittimella kuin vuonna 1998 julkaistu Applen iMac G3 -tietokone, The Verge kirjoittaa.

Aivan identtinen ei Perseverancen suoritin ysärin Apple-koneen kanssa kuitenkaan ole, vaan kyseessä on ”hieman” arvokkaampi noin 200 000 dollarin malli, joka suojaa prosessoria vaaralliselta säteilyltä.

Marsin ilmakehä ei suojaa planeetan kulkijoita samalla tavalla kuin vaikkapa Maassa. Yksikin altistuminen suoralle auringonsäteelle, ja peli on Mars-mönkijän osalta ohi. Kalliimman säteilysuojatun 200 000 dollarin PowerPC:n toimintalämpötila on -55 - 125 celsiusta.

Vanhaa ja koeteltua karvalakkisuoritinta ei valittu sattumalta tai sen ”huikean” suorituskyvyn johdosta, sillä kyseessä todella on nykymittapuulla erittäin kehnolla suorituskyvyllä varustettu prosessori. Sen sijaan se on äärimmäisen luotettava ja toimintavarma.

Kun järjestö käyttää 2,7 miljardia dollaria lähettääkseen mönkijän Marsiin, kannattaa valita sellaiset osat, joihin voi luottaa.